Sunday, 26 August 2012

Serius Kreatif - Seni Surrealistik Jacek Yerka (11 Gambar)


Nice!
Lama kami tak tampilkan lukisan yang surrealistik serta menyenggama minda. Hari ini mari lihat karya surrealistik Jacek Yerka, artis yang berasal dari Poland.


Serius FOA - The Neil Armstrong Is A Muslim Mythbusted


Time to bust this famous myth

Fifty years on and the biggest myth of all is not that the moon landing is fake (busted in Mythbusters last year BTW). The biggest myth surrounding the moon landing to me is the Neil Armstrong is a Muslim.

So what's the myth? The story goes a little something like this;

"When Neil Armstrong landed on the moon he started exploring the lunar surface for geological samples. While jumping around in almost zero gravity he found a large trench that seems to go on forever. While inspecting the trench he started hearing someone singing in his earpiece. After a while the singing ceased and he was sure that was just radio interference coming from earth. Fast forward a few years later while on holiday in Egypt, he was shocked to hear the same song in Cairo. He then tried to find the source of this singing and suddenly realised that the "singing" was actually the Muezzin calling for prayers. He then met the imam and told him about his experience on the moon. The imam told him that the Prophet Muhammad (P.B.U.H) once split the moon in half. Neil converted to Islam then and there. NASA and the USA was furious that the first man on the moon converted to Islam. He was subsequently kicked out of the space programme and revoked of his ambassadorial privileges. This is why he is no longer in the public eye. The US hates Muslims "

This story is quite famous in the 80’s. Back then we don’t have Wikipedia or Answers.com to verify the story. The story was told to me by a school teacher and naturally I believe everything that he said. I mean, would a teacher lied to me? Seriously! A couple of days ago I stumbled upon this story again through an email. After all this years I totally forgot all about it. With the power of the internet I decided to investigate this Myth just like Jamie and Adam from Mythbusters!

shit photoshop is phail

Your Photoshop skill is WEAK


First of all let’s discuss the “trench on the moon” part of the story. Anyone can Google the surface of the moon from their PC (or Mac for you Apple snobs!) these days. Just click here and look at the landing area for Apollo 11 yourself. Can you see any trenches there? Sorry people but the trench on the moon myth is busted. Prophet Muhammad (P.B.U.H) might have cleaved the moon in half,but no trenches can be found where the moon fused back together. So this busted the first part of the Myth.

moon landing pictures

How about his “disappearance” from the late 70’s until now? This is easily explainable to be honest. Neil shied away from the limelight when he feared that his celebrity status might harm the space programme. Even back then there are people who think the space and moon exploration was a complete waste of funds. He decided to stop making public appearances so that people will concentrate on the scientific aspect of NASA’s programmes. He further shied away from public when he found out that people are making money out of his memorabilia. His signed autograph can fetch thousand of dollars on EBay. As a result he no longer signs autograph these days. This bust the myth that he was sacked from NASA when in fact he voluntarily shied away from making public appearances. Second part of the myth busted!

The best way to bust this myth is obviously to ask tuan punya badan himself. Back in 2005, Armstrong visited Malaysia for the Global Leadership Forum. He was asked about this by a journalist. This was his answer;

lol its not true nia

So there you have it folks. A myth that has been going around since I was about 8 years old is finally BUSTED. So please stop spreading this myth to your kids. Personally I think the myth was created because the Muslim world was lacking any positive role models at that time. Not surprisingly this myth resurfaced just in time for the 40th anniversary and at a time where the most famous Muslim in the world is Osama ben Laden. This shows how we desperately need a positive Muslim role model to look up to. Coincidently this is why the MJ rumour also started as well. After seeing how millions looked up to him some Muslims decide to take him as ONE OF OURS. Roll back around 5 years ago we have another equally stupid rumour. At a time when Pottermania was at it peak, emails started circulating that Emma Watson converted to Islam. This coincided with the time where she threatened to quit the franchise over pay dispute. Instead of the pay dispute the rumour claimed that she refuse to star in future Potter movie due to its “Satanic content”. A few weeks later another rumour came out this time claiming that Emma was killed by her parents because she refuse to revert to Christianity! As Ronald Weasley might say;

“Bloody hell! That was mental!”

What can we learn from today’s moon themed entry? Rumours and myths are created for the lulz. Everyone love a good conspiracy theory but in the age where Google is your friend please think twice before forwarding that email!

IN B4 ILLUMINATI JEWS OWNS THE INTERWEBS

Other sources to debunk this Myth

Armstrong Myth Debunked


p/s : Christopher Columbus, Charles Lindbergh, and Neil Armstrong. Ha, ha, ha. Neil Armstrong!

Serius Cool - Basikal Elektrik Untuk Manusia Urban (9 Gambar)


Urban Arrow

Di Belanda penggunaan basikal di Amsterdam adalah sangat normal dikalangan penduduknya. Warga Belanda tak hidung tinggi untuk menggunakan basikan. Tak macam Malaysian yang pergi kedai beli kelapa pun naik kereta. Oleh kerana penggunaan basikal yang tinggi, Urban Arrow dicipta bagi menjadikan basikan lebih versertil. Basikan yang diperkasakan dengan motor elektrik 250 watt ini boleh diubahsuai mengikut kegunaan. Ia boleh membawa kargo, pembawa penumpang dan juga basikal biasa dengan merubah modul-modul tertentu. Dengan muatan kargo maksimum, Urban Arrow mampu bergerak sejauh 50 kilometer dengan sekali caj. Harga sebuah Urban Arrow ialah Euro 2950 (RM 11500) sebuah. Mungkin agak mahal tetapi jika anda mahu melakukan perubahan positif di dalam hidup kearah penggunaan teknologi mesra alam, Urban Arrow ialah pelaburan yang berbaloi.


Serius LOL - Suasana Gangnam Style


Raya Juga Mesti Gangnam!

LOL..... nice!

Thanks @Amanfirdaus for the link



Saturday, 25 August 2012

Serius Cool - Stesen Keretapi Di Quebec (9 Gambar)


Nice!


Ini ialah sebuah stesen keretapi yang terletak di Petite-Rivière-St-François, Quebec Kanada. Ianya diperbuat dari kayu dan bersebalah dengan stesen ini terdapat sebuah stesen kereta kebel. Stesen keretapi Le Massif de Charlevoix ini dibina bagi memudahkan pelancong pergi melawat pergunungan Le Massif de Charlevoix. Bagi mengurangkan impak terhadap kawasan persekitaran, kayu kayan dari kawasan sekitar diambil untuk pembinaan. Very nice. Stesen keretapi ini simple dan kemas. Mungkin kerana ia tidak dibanjiri poster Janji Ditepati.

Serius Hot - Nan Yu : Awek Hot Expandables 2 (14 Gambar)


Holy Asian!

Nan Yu ialah antara sebab kenapa Expandables 2 menjadi filem yang lebih fappbale dari Expandables 1. Kali ini filem lakonan Stallone, Schawanennshsgsdher , Wilis, Li, Lundgren, Statham, Crews , Couture , Van Damme dan Chuck Fucking Norris kurang sedikit masalah SAUSAGEFEST kerana kewujudan Nan Yu, pelakon berusia 33 tahun yang berasal dai Dalian China. Pelakon wanita ini ialah graduan Beijing Filem Academy dan fasih berbahasa Inggeris dan Perancis. Sebelum Expandables beliau muncul di dalam filem Speed Racer. Nice! Diharap selepas menonton gambar beliau dibawah celah kangkang anda tidak EXPENDABLES juga. #LOL

Serius Kreatif - Beberapa Rekaan Facebook Coverpage Yang Menarik PART II (9 Gambar)


MOAR!


Kekreatifan pengguna Facebook berterusan. Bulan April yang lalu kami paparkan 10 coverpage yang kreatif. Hari ini mari lihat 9 lagi cover page yang nice! Boleh ciplak dan buat sendiri di profil Facebook anda lepas tu claim idea sendiri like a Meleis.

Serius Cool - Zombie Girl : Bila Model Menjadi Tengkorak (9 Gambar)


Zombiemania


Didalam dunia peragaan ada seorang model lelaki yang mencacah seluruh tubuh beliau untuk kelihatan seperti Zombie. Zombie Boy ataupun nama sebenar beliau Rick Genest sangat popular sehingga beliau muncul di dalam video muzik Lady Gaga.

Hari ini mari kita lihat Zombie Girl Clemnetine Levy. Beliau menerima solekan supaya kelihatan seperti zombie mereput. Gambar di bawah diambil untuk majalah festen Ever Magzine. Nampak nice. Untuk wajah sebenar Clementine sebelun disolek untuk kelihatan seperti Kak Limah sila klik link berita penuh.


Friday, 24 August 2012

Serius LOL - Batman : Cookie Monster Edishen


HAHAHAH!


Genius! Memang Batman suara macam Cookie Monster pun!



Serius Cool - Evergreen Supertanker : Pesawat Pemadan Api Terbesar Dunia (14 Gambar)


Bomba Terbang

Sebelum ini kami ada paparkan Beriev BE-200 Altair , pesawat pemadan air amfibia yang dihasilkan oleh Russia. Pesawat ini mampu membawa 12 tan air untuk tujuan memadam api. Hari ini mari kita lihat Evergreen Supetanker, pesawat pemadam api terbesar di dunia. Evergreen ialah sebuah pesawat Boeing 747-100 yang diubah suai dengan kemampuan membawa 77 600 liter air. Evergreen direka pada tahun 2004 selepas berlaku dua kes kemalangan membabitkan dua pesawat pemadan api di US pada tahun 2002. Dua pesawat ini terhempas ketika usaha memadam api. Pihak US mendapati pesawat yang digunakan sekarang sudah ketinggalan zaman dan perlu digantikan dengan kapal terbang yang lebih moden.

Pihak Evergreen membelanjakan USD 40 Juta (RM 123 Juta) mengubahsuai sebuah pesawat 747-100 dan Evergreen Supertahker pun dilahirkan. Pesawat ini beroperasi dengan memadamkan api dari ketinggi diantara 120–240 meter pada kelajuan 260 KMj. Secara teorinya ia mampu mencurahkan air sepanjang 5 kilometer selebar sebuah padang bolasepak dengan sebuah tangki penuh. Evergreen kali pertama beroperasi pada tahun 2009 apabila ia memadankan api di Cuenca Sepanyol.

Buat masa ini hanya ada sebuah sahaja Evergreen Supertanker dan tiada cadangan untuk menghasilkan pesawat-pesawat yang lain. Pihak Evergreen juga bekata pesawat rekaan mereka boleh juga digunakan untuk tujuan pengawalan tumpahan minyak dengan memancutkan agen penyerap minyak dari udara. Mereka juga percaya dengan sedikit pengubahsuaian Evergreen Supertanker boleh juga mengawal tumpahan bahan kimia beracun dan pembenihan awam untuk menghasilkan hujan rekaan manusia. Cool!

Serius Konsep - Rolling Masterplan : Rumah Mudah Alih Norway (6 Gambar)


Idea gila tetapi menarik

Åndalsnes ialah kawasan pelancongan di Norway yang terkenal dengan pemandangan yang cantik. Masalah yang ada sekarang ialah jika kawasan ini dimajukan pemandangan yang cantik yang sedia ada mungkin akan dicemari. Penyelesaian diperlukan bagi mengimbangi keperluan industri pelancongan dan mengekalkan keindahan alam sekitar. Firma senibina Jägnefält Milton menghasilkan konsep pusat peranginan bergerak yang mereka rasakan dapat memenuhi keperluan di atas.

Mereka mendapati kawasan sekitar
Åndalsnes sudahpun mempunyai rangkaian trek keretapi. Dengan membina bangunan diatas trek keretapi, bangunan ini dapat digerakkan ke kawasan yang menjadi tarikan pelancong. Apabila tiba musim puncak, unit-unit bangunan boleh disabungkan menjadi hotel atau kabin yang disewa pelancong. Apabila tiba musim sejuk di mana jumlah pelancong berkurangan binaan sementara ini dapat dipindahkan dan kawasan ini dapat dikembalikan kepada keadaan asal. Masalah resort bankrap dan kemudian terbuar tudak akan menjadi masalah.

Idea ini amat gila tetapi ianya menarik. Di Malaysia banyak kawasan pelancongan yang indah tercemar kerana pembinaan resort yang tidak mengendahkan kesan terhadap alam sekitar.

Serius Cool - Patung Aksi Iron Man Mark VII (13 Gambar)


Avengers

Sebelum ini kami paparkan patung aksi Black Widow , Iron Monger dan Iron Man Mark II. Kesemua patung aksi keluaran Hot Toys ini membuatkan kami orgasm kerana ketelitian dan keperinciannya. Patung aksi Iron Man Mark VII dari filem Avengers meneruskan tradisi Hot Toys dalam penghasilanm patung aksi yang terbaik di pasaran. Untuk Mark VII, patung aksi ini didatangi pelat baju zirah yang boleh ditukar untik kelihatan seperti rosak teruk selepas Iron Man bergochoh dengan aliens di akhir filem Avengers. Selain itu ia juga didatangi aksesori standard seperti tangan, kepala Tony Stark serta topeng dan dada yang berlampu. Totally awesome. Expect to pay upwords of RM700 untuk figura aksi ini. Kami nak booking esok lusa. Too cool bro!


Serius Cute - Cosplay Ramona Flowers Yang Comel (8 Gambar)


Nice!

Cosplayer Ramona Flowers dari komik Scott Pilgrim di bawah ialah hasil kerja Abbie, seorang remaja 15 tahun yang berasal dari Amerika Syarikat. Cosplaying beliau sangat menjadi dan sebijik macam Ramona Flowers edisi filem yang dilakonkan oleh Mary Elizabeth Winstead. Sungguh awesome. Sila ke Tumblr beliau disini untik melihat lebih banyak foto beliau bercosplay sebagai watak-watak animasi yang lain.

Thanks @Shamhardy for the tip

Serius - Oppa Serban Style : Tarian Yang Syaria Compliant?


Mari belajar


Jangan Gangnam kerana Gangnam Style terlalu mainstream.



Serius Neko - Rumah Pokok Untuk Neko (8 Gambar)


Cuteness Overload

Pet Tree House ialah rumah pokok yang di bina khas untuk Neko. Ianya sangat comel dan sesuai dibelikan untuk Neko peliharaan anda.
Pet Tree House dibuat dari dahan pokok Cedar dan Oak sebenar. Pet Tree House dijual diantara USD700 dan USD 1200 sebuah dan ianya boleh dibeli disini.

Serius Shit - Pedo Sikfak Paling Menggelikan Hari Ini


Damn sick!

Pedofil adalah manusia yang menggelikan. Hari ini ada berita pedo sikfak yang diberkas pihak berkuasa di Florida. Jonathan Lane (33) ditahan pihak polis Florida atas tuduhan cuba menjalinkan hubungan seks dengan seorang remaja 14 tahun yang berkerusi roda. Jonathan Lane ditahan selepas bapa remaja tersebut menemui email lucah yang dihantar oleh Jonathan kepada anak beliau. Paling memfacepalmkan tentang kes ini ialah si gadis sanggup mencuri kad kredit milik nenek beliau untuk membayar tiket kapal terbang untuk Jonathan datang ke Florida. Dari emel yang diterima, Jonathan tahu gadis yang beliau temui di atas talian ini bawah umur dan seorang OKU.

Sunguh sikfak pedofil zaman sekarang.



Laporan asal HuffingtonPost

Thursday, 23 August 2012

Serius Kreatif - Kempen Kesedaran Facebook India (3 Gambar)


Serius

Di India baru-baru ini khabat angin yang mengatakan umat Islam akan melakukan keganasan selepas Ramadan terdebar secara meluas. Ianya disebarkan melalui SMS dan juga laman media sosial. Khabar angin palsu ini menyebabkan penduduk India bukan beragama Islam panik dan melarikan diri dari kawasan yang berkepadatan penduduk Islam yang tinggi. Ia juga menyebabkan kebencian yang berlaku paska serangan pengganas Mumbai 2008 semakin memuncak. Terang dan nyata di sini masalah penyebaran khabar angin adalah amat serius di India. Sebenarnya khabar angin sebegini bukanlah ekslusif di India sahaja. Di Malaysia apa kurangnya dengan penyebaran SMS kononnya ada rusuhan kaum pada tahun 2005 di Kuala Lumpur dan khabar angin Malaysia akan jadi negara Kristian jika Pakatan Rakyat berkuasa. Kesemuanya memainkan sentimen perkauman bebal yang sepatutnya dikuburkan di dalam millennium yang lepas.

Oleh sebab itu sebuah kempen khidmat masyarakat yang mahukan warga India lebih berhati-hari dalam berkongsi khabar yang mereka dengar dilakukan di India. Ianya mensasarkan pengguna media sosial Facebook. Hasilnya ialah 3 poster yang sangat kreatif di bawah. Syabas! Kami di Blogserius sangat sukakan kempen ini. Untuk edisi Malaysia kami mahu ada poster "Jangan Like Sangat Berita Bangang Illuminati Anda" di garis masa Facebook. Lately makin banyak pula muncul di garis masa Facebook kami. Pleaselah jangan jadi lembu sangat!

Serius Cool - Soraya :Kapal Laut Mewah (12 Gambar)


Soraya untuk Cikgu Soraya

Soraya ialah sebuah kapal laut mewah bersaiz sederhana. Ia sepanjang 47 meter dan mampu menampung 10 orang penumpang didalam 5 kabin dan mempunyai 9 orang anak kapal.Kapal laut ini delengkapi dengan kemudahan-kemduhan asas yang diperlukan oleh orang kaya yang sukakan kemewahan walaupun terapung di atas laut. Ia juga mempunyai seebuah tempat mendarat helikopter pada bahagian haluannya. Soraya mampu bergerak sepantas 17 knots dan mempunyai jarak perjalanan sejauh 4500 batu nautika.

Serius LOL - Nabi Muhammad Kedua Telah Wujud Di Dunia?


LOL Abuya!

Video yang menyebabkan orang rage dekat Youtube. Good start.... ending dia trolling level 666



Serius Cute - Topi Sesame Street Untuk Si Comel (10 Gambar)


Awwwwwwwwwwwwww Comel

Sesame Street ialah rancangan wajib kami tonton ketika membesar. Watak kegemaran kami ialah Oscar the Grouch kerana dia seekor puppet yang sangat emo dan rage. Kini anda boleh membeli topi berupa kepala watak Sesame Street yang popular seperti Oscar, Elmo, Gonzo, Kermit dan Cookie Monster. Topi comel ini dihasilkan oleh JustZipity di laman Etsy. Topi-topi ini boleh dibeli dengan harga diantara RM112 dan RM224 sebuah.

Serius - GRO Diberi Latihan Kebakaran Di China (9 Gambar)


GRO Bomba

Di Wenling, Provinsi Zhejiang seramai 300 GRO dan pekerja pusat karaoke diberikan latihan melawan kebakaran oleh pihak bomba tempatan. Pihak bomba berharap dengan latihan yang diberikan mereka mampu melawan kebakaran sebelum ianya merebak dan membawa kemusnahan lebih teruk.

Serius LOL - Rokok Untuk Penyokong Manchester United Sebenar (5 Gambar)


Smoke like Rooney!

Tadi gua pergi mamak. Tengah nak bayar baru perasan ada rokok murah ntah dari mana asal usulnya dijual dengan harga RM7 untuk sekotak. Aku tak boleh brain betul ada rokok jenama macam ini. Memang sesuai untuk penyokong Manchester United yang tak mampu beli Marlboro. Kami yakin anda akan dapat kenser seperti seorang champion.

Serius Cool - GoNote : Komputer Riba Berkuasa Android (11 Gambar)


Komputer riba untuk sikecil

Google ada menghasilkan komputer riba Chromebook yang diperkasakan oleh Cbrome OS. Kami di Blogserius pernah beberapa kali bermain dengan komputer riba yang dibuat dengan kerjasama SAMSUNG setiap kali kami ke Googleplex di Kuala Lumpur. Malangnya di Malaysia Chromebook tidak dijual. Damn!

Kami suka dengan Chromebook tetapi kami rasakan jika ia mempunyai skrin sesentuh ianya pasti lebih menarik. Ergo Electornics, sebuah syarikat berpengkalan di UK hari ini menghasilkan the next best thing. Mereka menghasilkan GoNote, sebuah komputer riba yang menggunakan sistem operasi Android Ice Cream Sandwich. Ia juga mempunyai skrin sesentuh sebesar 10 inci serta papan kekunci QWERTY fizikal. GoNote mennggunakan pemproses 1.2 GHZ satu teras, RAM sebesar 1 GB serta muatan dalaman 8 Gigabyte. GoNote mensasarkan penjualan komputer riba mereka kepada golongan pelajar dan dengan harga semurah GBP 150 (RM 745) sebuah ianya pasti bakal menjadi pilihan ibu dan bapa yang cuba menjinak-jinakkan anak mereka dengan penggunaan komputer sebenar. GoNote didatangi dalam dua pilihan warna iaitu putih dan hitam.

Selain itu pihak Ergo Electronic juga menghasilkan GoTab, tablet Android ICS mereka dengan pemproses 1.2 GHz satu teras, RAM sebesar 1 GB dan muatan dalaman sebesar 16 Gibabyte. GoTab dijual pada harga GBP 179 (RM885) sebuah.

Serius WTF - Video Raya KPOP Paling Nakharomz


Kpopnya raya edisi don't let it lay eggs!

Ini.........ini......... ini membuatkan aku rasa nak terjuan #PyongyangMall . Kalau dapat tengok sampai hujung anda WINZIP

Thanks @Karrotgold for this cancer



Serius Kreatif - Iklan Anti Cetak Rompak Menggunakan CD (8 Gambar)


Piracy Kills?

Kita sedia maklum cetak rompak membunuh kareer pemuzik asal. Jadi kempen anti cetak rempak dari Itali ini kami rasa pergi straight to the point. Ianya memaparkan artis lagenda seperto Hendrix, Elvis, James Brown, Jim Morrison, Bob Marley dan Michael Jackson dalam keadaan mati terbaring dibuat sepenuhnya menggunakan cakera padat. Dua orang artis iaitu Mirco Pagano dan Moreno De Turco bertanggungjawab menghasilkan iklan-iklan di bawah. Sungguh kreatif dan lebih awesome dari iklan anti cetak rompak MTV yang kami paparkan sebelum ini.

Serius Fakta - Sejarah Ringkas Formula 1


Vroom!

F1...... sebuah sukan yang dahulunya exciting tetapi kini bosan tahap filem arahan M Jamil

Wednesday, 22 August 2012

Serius Cool - Hotel 9H : Hotel Kapsul Di Kyoto (22 Gambar)


Nice Gila


Hotel kapsul ialah hotel yang menyewakan kubikel kecil kepada mereka yang mahu bermalam sementara. Konsep hotel kapsul dimulakan oleh Kishi Kurokawa pada tahun 1979 bagi menyelesaikan masalah salaryman yang tidur di pejabat. Kapsul disewa untuk jangka masa pendek dan hanya memberikan kemudahan paling asas. Sejak dimulakan, konsep hotel kapsul sudah berovulusi beberapa kali untuk memberikan keselesaan yang lebih kepada penyewa.

Di Shimogyo-ku, Kyoto, Hotel 9H dibuka pada tahun 2010 dan ia kelihatan seperti sebuah hotel yang dibuka oleh APPLE. Ianya sugguh kemas dan moden. Sebanyak 125 kapsul boleh disewa didalam bangunan setinggi 9 tingkat ini. Jika mahu tinggal disini anda perlu menyewa sekurang-kurangnya selama 4 jam dan maksimum selama 17 jam. Harga sewaan ialah Yen 4900 (RM194) .

Serius Cool - CONAIR Edisi Mexico (8 Gambar)


Viva Las Blancos!

ConAir ialah antara filem Nicolas Cage kegemaran kami. Di dalam filem ini ada John Malkovich memainkan watak Cyrus The Virus dan Danny Trejo sebagai perogol muka paling menakutkan dalam sejarah perfileman. Tahukah anda ConAir juga wujud secara realiti di Mexico? Pasukan Polis Persekutuan Mexico (Policia Federal Preventiva) mempunyai enam buah pesawat yang mereka gunakan untuk membawa penjenayah ke rumah pasong seluruh Mexico? Di Mexico masalah keganasan oleh Kartel dadah adalah sangat kronik. 6 Daripada 10 bandar paling berbahaya di dunia terletak di Mexico dengan kadar pembunuhan per kapita yang tinggi akibat peperangan diantara kartel-kartel yang wujud.

Policia Federal Preventiva diwujudkan pada tahun 1998 untuk memerangi kartel yang mempunyai sistem persenjataan yang lebih padu dari yang digunakan pihak polis tempatan. Ia mempunyai bidang kuasa seakan FBI di Mexico. Sungguhpun berjuta dibelanjakan tehadap "Federales", masalah kartel masih belum dapat diselesaikan. Kesian Mexico! Di bawah ialah salah sebuah dari empat Boeing 727 yang digunakan Federales untuk membawa penjenayah ke penjara.Dua buah pesawat CASA CN-235 akan ditambah bagi tujuan ini. Punyalah banyak penjenayah sampai kena naik kapal terbang!

Serius WTF - Reaksi Penonton India Bila Menonton Filem


Fuuuuuuuuuuu


Nakharom....... filem je kot jangan la over sangat dowh!



Serius - "Anak" Jet Li Kini Sudah Besar (10 Gambar)


Dah besar dah...

Miu Tse
ialah pelakon cilik yang menjadi anak kepada Jet Li di dalam dua filem popular 90-an iaitu My Father Is A Hero dan The Legend of Shaolin. Dari kecil Miu Tse sudah menunjukkan super bakat seperti Sakuragi Hanamichi di dalam seni bela diri Kung Pao. Tahukah anda setelah berehat dari dunia perfileman selama lapan tahun, beliau kembali berlakun di dalam filem Iron Lion pada tahun 2003. Miu Tse kini berumur 28 tahun dan kini menjadi bintang TVB. Lama juga kami tertanya-tanya apa terjadi kepada little Jet Li. Nah! hari ini persoalan ini terjawab

T Shirt Hari Ini #28 - T-Shirt Untuk Mereka Yang Malas Pakai Tali Pinggang (4 Gambar)


Genius!
Baju seperti di bawah kini menjadi kegilaan di China. Ianya dipakai oleh warga China yang malas mahu memakai tali pinggang keledar ketika memandu kereta. Rasanya kalau dijual di Malaysia mesti laku juga kerana orang kita pun tak sayang nyawa!


Serius Cool - Bahagian Dalam Khazret Sultan : Masjid terbesar Asia Tengah (21 Gambar)


Moar!
Sebelum ini kami ada paparkan Masjid Khazret Sultan yang meruapakan masjid terbesar di Asia Tengah yang terletak di Kazakhstan. Ia mampu memnuatkan 10 000 orang jemaah pada satu-satu masa. Masa solat Raya tempohari mesti jemaah dapat solat dengan tenang tanpa perlu berpeluh atau berhujan. Hari ini mari kita lihat lagi bahagian dalaman masjid ini dengan lebih terperinci. Memang cantik!


Serius Kreatif - Seni Kreatif Art Tech (12 Gambar)


Made in Malaysia!

Art Tech ialah seorang illustrator yang hasil seninya dah lama kami follow sejak beliau mula berjinak dengan kolektif seni EightFourCube. Hasil kerja beliau sangat teliti dan mengingatkan kami kepada hasil kerja arwah Jean "Moebius" Giraud.

By the way hampir kesemua artwork yang anda lihat di bawah kini boleh di beli dalam bentuk casing telefon Iphone 4S, 3GS, Samsung Galaxy S2 , SGS3, iPad dan Blackberry 9700. Sila support hasil kerja encik Najib Art Tech di PopMyBery ok!


Serius WTF - Iklan Senggama Minda Dari Jepun Minggu Ini


LOLWUT?

Iklan negara Jepun memang terkenal dengan imagery yang menyenggama minda dan random. Tempohari kami paparkan iklan Lotte Fitt yang mempunyai lagu yang catchy. Hari ini iklan Toyota yang membuatkan kami rasa macam kena TROLLED

Thanks @techboy_88 for this mindrape



Serius Cool - EC145 Mercedes-Benz Style (15 Gambar)


Helikopter Mewah Untuk Sikaya

EC145 Mercedes-Benz Style ialah helikopter mewah hasil kerjasama Eurocopter dan Mercedes Benz. Hiasan dalaman helikopter EC145 ini dihasilkan sepenuhnya oleh pereka di Mercedes. Ia mampu memuatkan 8 orang dalam konfigurasi penuh atau 4 orang dalam konfigurasi mewah. Hiasan dalaman helikopopter ini menggunakan bahan kulit dan sistem pencahayaan mirip Mercedes E dan S Class. Ini menurut Eurocopter dan Mercedes memudahkan ahli perniagaan melakukan transisi yang mudah dari kereta mewah Mercedes mereka ke helikopter yang mereka naiki. #SeemsLegit.
Link

Serius Hot - Miranda Kerr Oleh Orlando Bloom (12 Gambar)


Ermahgerd Kerr!

Usai sudah Ramadan. Hari ini boleh memaparkan semula wanita kegemaran kami di Blogserius iaitu Miranda "Goddess" Kerr. Gambar di bawah diambil oleh suami beliau Orlando "Lucky Bastard" Bloom. Pasangan ini memang pasangan yang sangat good looking. Jangan jelly.

Tuesday, 21 August 2012

Serius Cool - Rumah Anak Yatim Mesra Alam Thailand (12 Gambar)


Cool beans!

Di Noh Bo, Thailand terdapat sebuah rumah anak yatim mesra alam yang dibina menggunakan buluh. Ianya rekaan TIYN, sebuah NGO yang berpengkalan di Norway. Rumah anak yatim ini di bina menggunakan buluh kerana ianya bahan asas paling murah dan mudah ditemui di Noh Bo. Ianya menempatkan 50 orang anak yatim yang terdiri dari pelarian Khmer. Enam buah pondok buluh yang mendapat gelaran Soe Ker Tie Hias (Rumah Kupu Kupu) ini dibina dengan kos USD 10 000. Sangat cool.

Serius LOL - Man United Juga Kaki Typo (3 Gambar)


Tak perlu malu.. SERISU!

Kalau pasukan bola bernilai berjuta dollar pun boleh typo apakan pula Blogserius yang hanya bernilai berpuluh sen sahaja. Di bawah ialah 3 contoh Typo terbaik yang pernah dilakukan oleh Man United

Serius Indo - Techno + Dangdut = TechDut


What?

Adakah telinga anda sudah mula berdarah? Either that or your nose. Macam Datuk Kame



Serius Kreatif - Arca Klasik Moden Oleh Kris Kuksi (15 Gambar)


Super terperinci!

Arca dinding atau wall freeze ialah seni ukiran yang semakin dilupakan. Ketika zaman kegemilangan Rom arca dinding yang diukir menggunakan marmar adalah seni yang lazim. Sejak beberapa ratus tahun kebelakangan ini seni ini sudah semakin jarang dilihat

Kris Kuksi, seorang artis dari Kansas Texas menghasilkan seni arca dinding tetapi menggunakan bahan mainan. Mainan yang digam secara terperinci ini kemudian dicat untuk kelihatan seperti marmar. Hasilnya ialah seni arca yang sangat detail dan menakjubkan. Lihat sahajalah betapa telitiny ahasil kerja Kris Kuksi di bawah. Respect!

Serius Klasik - M-65 Atonic Annie : "Meriam Raya" Paling Awesome (20 gambar)



Boom sebenar!


Setiap kali Hari Raya ada sesetengah kampung berperang meriam buluh. Di Kedah kami diberitahu mereka sudah upgrade kepada meriam beli kolong yang panjangnya sehingga 4 meter. Baguih la. Sukar sedikit nak meletup kalau guna besi. Tetapi kan lebih bagus kalau dapat Meriam Atomik M-65 yang pernah digunakan oleh tentera darat USA?

Meriam ini direka selepas perang dunia kedua dengan tujuan membedil musuh dengan artileri berkepala nuklear. Ianya seberat 83 tan, sepanjang 84 kaki dan mempunyai laras berkaliber 280 mm (laras kereta kebal Malaysia hanya 125 mm) . Ianya direka pada tahun 1949 bedasarkan meriam artileri K-5 yang digunakan NAZI ketika WW2. Tidak seperti K-5 , M-65 boleh digerakkan dengan menggunakan dua buah lori khas yang diperkaakan dengan enjin 375 kuasa kuda setiap satu. Meriam atomik ini mampu bergerak sehingga 35 batu sejam dan disediakan untuk menemnak dalam masa 15 minit.

Selepas menjalani beberapa ujian menembak sebenar di Tapak Pengujian Nevada, 20 buah M-65 dibina dengan kos USD 800 000 sebuah. Meriam atomik ini diletakkan di Eropah sebagai senjata anti Soviet dan di Korea ketika perang Korea. Permasalahan utama M-65 ialah by the time it entered service, sistem artileri atomik sudah dianggap ketinggalan zaman kerana terciptanya sistem peluru berpandu dan roket. Kesemua M-65 yang dihasilkan tidak pernah digunakan untuk membedil musuh dengan peluru artileri atomik. Pada tahun 1963, meriam gergasi ini ditamatkan penggunaannya dan hari ini cuma 8 sahaja yang masih tinggal di beberapa buah muzium.

Stupid idea but damn it was cool....... Macam main RED ALERT lepas tu edit INI LOGIC file untuk membenarkan deployable artillery untuk tembak NUKE. Much win was had.


Serius Konsep - Cadangan Muzium Negara Afghanistan (8 Gambar)


Muzium Negara Afghanistan

Afghanistan ialah sebuah negara yang kaya dengan sejarah. Sejarah Afghanistan bermula lebih 50 000 tahun dahulu dan malang sekali majoritinya ditumpahi kemusnahan dan pertumpahan darah. Sungguhpun begitu negara malang ini masih kaya dengan warisan yang kini semakin hilang kerana peperangan yang berpanjangan. Baru-baru ini kerajaan Afghanistan meminta firma senibina dunia untuk menghantar proposal rekaan Muzium Negara Afghanistan.

Muzium ini perlu bagi memastikan generasi akan datang Afghanistan dapat melihat warisan negara mereka. Rekaan muzium dibawah dihasilkan oleh firma TheeAe dari Hong Kong dan ianya berkonsepkan pohon yang tumbuh dari sebuah oasis. Bangunan ini mempunyai 4 tingkat dan mempunyai keluasan lantai sebesar 18 000 meter persegi. Buat masa ini pihak kerajaan Afghanistan masih belum mengumumkan rekaan firma manakah yang memenangi pertandingan ini tetapi kami di Blogserius cukup suka dengan konsep di bawah. Unik dan lain dari rekaan kebanyakkan Muzium yang terlalu rigid.

Serius Cool - Selamat Eid Mubarak Dari Israel (13 Gambar)


Ediul Fitri Dari Jurusalem


Selamat Hari Raya yang ketiga? Kami di Blogserius sudah kembali bekerja sejak semalam. Anda semua bagaimana? Hari ini mari kita lihat bagaimana warga Islam di Israel menyambut Hari Raya Eidulfitri. Seperti di Malaysia mereka juga melawat serta membersihkan kubur sanak saudara yang sudah meninggal dunia. Jika di Malaysia kita menjirus air mawar, di Israel orang Islam membawa dahan pokor tamar yang kemudia diletakkan pada batu nisan. Di waktu malam pula mereka keluar berseronok di fun fair. Kita pula berseronok di shopping mall dan melayan wayang gambar filem bebal. Tak pun bukak TV dan membiarkan otak menjadi cecair kerana tertengok KPOPONYA RAYA yang sememangnya rancangan paling bodoh dalam sejarah hari raya.

Tahun ini pihak Israel melonggarkan sedikit syarat kemasukan warga Arab ke Israel bagi mereka melawat kaum kerabat dan Masjidil Aqsa. Tahun lalu hanya 13 000 pas kemasukan dibenarkan tetapi tahun ini lebih 120 000 dikeluarkan.

Thanks @PRASYS for the find

Foto oleh Uriel Sinai/Getty Images Europe

Serius - RIP Tony Scott : Tribut Untuk Beliau Dari Kami


Goodbye...........

Tony Scott
mungkin bukan nama yang gah bagi nufags yang lahir pada dekat 90-an keatas. Tetapi bagi seorang 80's child, Tony Scott ialah pengarah yang menghasilkan banyak filem yang ikonik untuk orang tua seperti kami di Blogserius. Beliau dan John "Die Hard" McTiernan adalah the Michael Bay 80-an kerana menghasilkan filem aksi manly seperti Top Gun, Days of Thunder, Crimson Tide, The Last Boy Scout dan Enemy of The State. Adik kepada Ridley "Alien and Gladiator" Scott ini meninggal dunia semalam selepas melompat dari Jambatan Vincent Thomas, Los Angeles. Beliau membunuh diri setelah mengetahui beliau mempunyai tumor didalam otak yang tidak boleh dibedah. RIP TONY! Thanks for the bad ass movies!



Serius - Penjara Moden Di China (12 Gambar)


Ke Arah negara maju

Kebanyakkan penjara negara komunis terkenal dengan kedhaifannya. Ini adalah kerana fahamn komunis tidak percaya kepada konsep pemulihan secara humane. Mereka percaya pesalah harus dihukum secara keras bagi membasuh dosa mereka terhadap komrad-komrad mereka. Oleh sebab itulah penjara-penjara di dalam negara komunis kelihatan seperti Gulag era Stalin.

Di China mereka cuba merubah keadaan penjara negara mereka bagi memperbaiki imej hak asasi manusia mereka. In order untuk nampak progresif banyak penjara baru dibina mengikut piawaian negara maju. Penjara moden China seperti di Provinsi Jiansu di bawah dilengkapi kompleks sukan dan riadah untuk banduan. Rekabentuknya juga lebih mirip sebuah kampus universiti dari rekabentuk penjara tipikal. Pembinaan penjara moden yang lebih selesa ini mendapat pelbagai reaksi dari rakyat China. Golongan tua merasakan penjenayah tidak sepatutnya diberi keselesaan. Golongan muda pula percaya penjara harus lebih berperikemanusiaan dan bukannya zoo manusia.

Pendapat siapakah yang betul? Kami di Blogserius percaya penjara terbuka seperti di Norway adalah contoh sistem penjara yang harus diguna pakai. Instead of punishing, Norway prison system try to treat inmates as humans. Sungguhpun penjara mereka selesa, peratusan banduan kembali semula ke penjara kerana melakukan jenayah adalah paling rendah di dunia.

This proves that mengukum dengan keras tidak semestinya dapat mengurangkan jenayah. Then again NORWAY ialah negara yang progresif. Di Malaysia kalau gunakan sistem yang sama orang ramai akan butthurt pasal minda masih di kepala bana yang lama.

Serius Cool - Aksesori Wajib Ada Untuk Kapal Mewah Anda (9 Gambar)


Gelongsong udara!


So anda ada sebuah kapal mewah. Kaum kerabat dan rakan Sheikh anda juga mempunyai kapal mewah. Bagaimana untuk membuatkan kapal mewah anda lain dari kapal mewah kepunyaan rakan kaya dunia yang lain? Apa kata anda meletakkan sebuah gelongsor udara di tepi kapal mewah anda? Freestyle Slides menawarkan khidmat pembuatan gelongsor udara jika anda kemaruk mahu masuk kedalam laut dengan cara yang paling cool. Setiap gelongsor udara ini dibuat dari PVC dan boleh dikembangkan dalam masa 20 minit. Setiap gelongsor dibina secara custom untuk anda bagi memastikan keunikan. Gelongsor yang dibina Freestyle Slides mempunyai kecuraman 45 darjah bagi memastikan keseronokan maksimum. Cool beans!

Monday, 20 August 2012

Serius Konsep - Mclaren X-1 (9 gambar)


Phwoaarrr............

Mclaren X-1
ialah sebuah kenderaan one of a kind yang dihasilkan oleh pihak McLaren untuk seorang pengumpul kenderaan dan fenboi McLaren. Chasis sebuah Mclaren MP-4 12C digunakan sebagai asas penghasilan kenderaan ini. Keunikan kenderaan ini terletak kepada mekanisma pembukaan pintu yang aneh. Bahagian tepi bada kereta mengunjur kebelakang sebelum pintu ala Lamborghini boleh dibuka. Cool stuff.

Serius WTF - Rancangan TV Paling Bodoh Di Hari Raya Tahun Ini


What the shit?


Ini...........sangat bangang. Semalam aku sakit otak pasa lagu raya yang klasik jadi edisi bangang kesemuanya.


Serius Cool - Lagu Yang Dope Untuk Memujuk Awek Yang Merajok


Dope!


Madcon.... Begging. Lagu ini dah lama tapi aku baru terdengar. Sangat dope ass sial! Sesuai untuk layan ketika memandu di atas lebuhraya bila sangap!



Serius Sadis - Di Hari Raya Ini Janganlah Lupa Pada Syria


Selamat Hari Hidup

Perang Saudara di Syria sudah berlangsung hampir 18 bulan. Sejak konflik ini bermula ribuan orang awam menjadi korban akibat peperangan diantara tentera yang setia dengan Bashar Al Assad dan tentera pembebasan. Berapa ramaikan orang yang sudah tekorban sejak konflik ini bermula? How about an infografic to show you how many. Di bawah ialah grafik dari SyrianShuhada.com . Ianya grafik yang menunjukkan 8284 orang yang menjadi korban dari Mac 2011 sehingga Febuari 2012.

Alfatihah. Di bulan Syawal ini kami berharap ada genjatan senjata sementara. Nikmatilah syawal walaupun sekejap.



Laporan asal Visually

Serius Cool - Tupolev Tu-95 Bear : Pesawat Pengebom Berkipas Terakhir (15 Gambar)


для матери России!

Tupolev Tu-95 Bear ialah pesawat pengebom berkipas kegemaran kami di Blogserius. Pesawat ini mula beroperasi pada tahun 1952 sebagai platform pelancaran bom nuklear strategik Russia. Ketika mula beroperasi ianya merupakan pesawat pengebom paling berkuasa dan terpantas di dunia. Ia diperkasakan dengan 4 enjin Turboprop yang memusingkan 32 BILAH kipas!

Tu-95 dibina berasaskan Tu-4 yang merupakan B-29 Superfortress (Pesawat yang menjatuhkan 2 bom Atom di Jepun) versi Russia. Rekaan pesawat dihasilkan oleh Andei Tupelov manakala enjinnya oleh Ferdinand Brandner, jurutera syarikat JUNKERS Nazi yang diculik selepas Perang Dunia Kedua tamat. Rekaan Tu-95 aneh kerana sungguhpun ianya hanya sebuah pesawat Turnoprop, ia mempunyai sayap seakan pesawat jet. Ini adalah kerana ianya mampu bergerak pada kelajuan hampir supersonik iaitu 920 KMJ. Tu-95 masih lagi memegang rekok sebagai pesawat berkipas terpantas di dunia. Rekod ini dipegang oleh Tu-95 semenjak 1960. Tambah mengagungkan, Tu-95 mempunyai jarak operasi maksimum sebanyak 15 000 kilometer. Ini bersamaan terbang merentasi Amerika Syarikat sebanyak 3 Kali dan masih ada sedikit lebihan!

Sepanjang haya operasi yang sudah melangkau 60 tahun, fungsi Tu-95 sudah berubah. Pada asalnya ia direka sebagai pengebom nuklear.Setelah menjalani beberapa variasi ianya kini menjadi platform radar amaran awal Tenera Laut dan Udara Russia serta platform pelancaran misil jarak jauh.

Tu-95 sangatlah bad ass ianya menakutkan pihak NATO. Amerika Syarikat terpaksa mereka B-52 Startofortress sebagai senjata anti Tu-95. Seperti B-52 , Tupolev Tu-95 Bear akan beroperasi sehingga 2040. Ini bermakna dua relik peninggalan Perang Sejuk ini akan mempunyai hayat operasi hampir 100 tahun. Respect!

Sunday, 19 August 2012

Serius Shit - Penyelam Longkang Di India (8 Gambar)


Sadnesss!

Selamat Hari Raya Eidulfitri. Di hari penuh keberkatan ini kami di Blogserius ingin meminta maaf jika anda tertroll dan terbutthurt. Marilah kita bersyukur dengan apa yang kita miliki. Ramadan sudah tamat, tak perlu puasa sebulan lagi. Malangnya bagi orang papa kedana seluruh dunia kelaparan di waktu hari ini berkekalan sepanjang tahun. Kasihan mereka.

Di India ada golongan yang melakukan kerja membersihkan kolong tersumbat. Mereka ini dikenali sebagai penyelam longkang. Mereka menyelam kedalam longkang yang tersumbat tanpa menggunakan peralatan khas. Meredah sahaja air yang kotor dan menjijikkan semata-mata untuk mendapat bayaran GBP 3.50 (RM 18) sehari bagi menyara hidup. Ia juga pekerjaan yang berbahaya kerana 60 orang sudah meninggal dunia ketika bekerja sejak tahun ini. RIP

Bersyukurlah jika kerja anda tidak sesadis mereka. Your job is not that bad!

Saturday, 18 August 2012

Serius Komik - Dato Seri Najib : Coolest Leader Ever


Your other argument is invalid!


Serius LOL - Meleis Memang Tak Tahan Dengan Maria Ozawa?


Instafap?

Oh my meleis........ Di Instgaram pun horny semacam. LULZ


Serius Cute - Poster Keselamatan Kebakaran Oleh Osamu Tezuka (10 Gambar)


Kawaiii.....

Osamu Tezuka ialah bapa manga Jepun. Karya lagenda beliau seperti Kimba The White Lion, Black Jack dan Astro Boy masih lagi popular dan dikenali seluruh dunia. In fact Kimba The White Lion diplagiat tanpa rasa malu oleh Disney untuk menghasilkan The Lion King! Pada tahun 1979 beliau menghasilkan poster keselamatan kebakaran yang menggunakan watak-watak ciptaan beliau. Poster yang dihasilkan sangat kawaii. Kalau di Malaysia kami berharap akan ada poster yang dihasilkan oleh Jaafar Taib atau Lat. Semestinya poster yang dihasilkan lebih semenggah dari kebanyakkan poster khidmat masyarakat yang dihasilkan sekarang.


Serius Mashup - DiabloKemon : Diablo Edisi Pokemon


Genius!

Thsi is genius bro! Mash up terbaik!

Serius Cute - Hubungan Cinta Benci Antara Karakter Fiksyen (12 Gambar)


Dalam benci ada sayang?


Versus/Heart ialah siri illustrasi comel yang dihasilkan Dan Matutina, seorang illustrator dari Filipina. Siri ini menunjukkan hubungan Cinta dan Benci diantara watak-watak terkenal di dalam dunia fiksyen seperti Plant vs Zombies, Angry Birds, Dexter Mandarkr dan Batman Joker. Comel gila siak!

Serius Kabel - Pengikat Kabel Yang Cool (7 Gambar)


Nice!

Kami tak tahu bagaimana menguruskan peranti anda, tetapi kami di Blogserius sudah rage quit banyak kali kerana terlalu banyak kabel didalam bilik dan beg sandang. Charger ada 6 jenis, kabel data ada 2 dan earphone ada 4. Kadang kala bila wayar kesemua benda di atas dah berselirat satu kerja pula untuk menyahseliratkan mereka.

ICON ties ialah set 24 pengikat wayar yang direka dengan ikon kecil bagi memudahkan anda mengurus dan mengenalpasti apa yang diikat. Kepada mereka yang sudah bosan dengan masalah kabel berselirat, ICON ties pastinya sesuatu yang anda mahukan. Harga satu set pengikat ialah GBP 7.50 (RM38.00) dan boleh dibeli disini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails