Tuesday, 12 March 2013

Serius Cool - Su-34 : Pesawat Pengebom Pantas Russia (17 Gambar)


Sexy!

Jika Amerika Syarikat mempunyai program Joint Strike Fighter dimana dua pesawat tempur terkini mereka mempunyai sistem persenjataan yang bersesuaian antara satu sama lain, Russia juga tidak mahu ketinggalan. Perbezaan antara program JSF dengan program kelolaan Russia ialah di Russia perbelanjaan yang dibenarkan adalah jauh lebih sedikit.

Jadi bagaimanakan Russia menjimatkan kos penghasilan pesawat baru mereka? Sukhoi SU-345 Fullback ialah pesawat pengebom berkelajuan tinggi terbaru Russia yang menggantikan SU 24 Fencer yang sudah beroperasi sejak 1974. Ia mula beroperasi tahun lalu selepas menjalani proses rekaan dan percubaan semenjak 2006. Jika anda lihat rupa pesawat pengebom ini, anda pasti perasan ia kelihatan seperti pesawat tempur SU-30 MKM milik Tentera Udara Diraja Malaysia.

ini adalah kerana program penghasilan pesawat baru Russia menggunakan konsep penggunaan semula komponen dari pesawat lama bagi menghasilkan pesawat baru. Jika SU-30 MKM ialah pesawat tempur, SU-34 Fullback ialah pesawat pengebom moden. Bahagian hadapan pesawat SU-30 diubah. Kokpit yang lebih besar dengan susunan juruterbang dan pemandu arah duduk sebelah menyebelah digunakan. Dari segi enjin dan bahagian lain pesawat tidak macam perubahan dilakukan. Sayap diperkukuhkan sedikit bagi memberikan kemampuan membawa 8000 kilogram lebih banyak senjata dari pesawat tempur SU-30. Yang menariknya SU-34 dilengkapi dengan tandas bagi memberikan keselesaan kepada krew. 

Harga sebuah SU-34 bermula dari USD 36 Juta (RM 111 Juta)




Laporan asal TheBrigade

21 comments:

  1. wah banyaknyer panel. teringat game pc wing commander

    ReplyDelete
  2. pinjam.... nk pg bom kiram n the gang

    ReplyDelete
  3. boleh pinjam bawak g lahad datu.

    ReplyDelete
  4. ..............

    ReplyDelete
  5. 1st...inilah kehebatan perang rusia..

    ReplyDelete
  6. hidup BN!!!

    ReplyDelete
  7. mana gmbr toilet? itu yang spec paling penting dlm pesawat ni!!
    adakah taik akan bersepah klau but 360º? atau taik akan diflush sbg bom?!!

    ReplyDelete
  8. x bleh berak ngan serius bile pesawat buat spin 360 darjah

    ReplyDelete
  9. cockpit sebelah,sebelah? cool...

    ReplyDelete
  10. kalau bn beli harganya 1bilion

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau PR takyah beli...bazir je...duit untuk rakyat, rakyat, rakyat, rakyat....semua yg berkaitan rakyat. Sikit2 rakyat...ptuihh...

      Delete
    2. kalau beli peralatan perang utk rakyatla jugak..tapi harga biar munasabah..negara lain beli puluh juta malaysia beli ratus juta....macai for dummies

      Delete
    3. mmg pun duit rakyat, duit ko jgk. mcm2 cukai ko kene bayar tp ko xperasan pun. ALLAH SWT bg fikiran, suruh kite fikir betul2 mn 1 buruk mn 1 baik, sbb tu NABI suruh kite amal & laksana kn islam sepenuh nye. fikir2 kn lh, untuk diri kite semua & iman kite, jgn tergolong dlm org yg rugi.

      Delete
  11. Dapatkan koleksi permainan terbaru dari hot toys, sideshow, kotobukiya, revoltech, play imaginative,bowen design dan mcm lagi di Mothership Toys & Collectibles http://www.mothershiptoys.com

    ReplyDelete
  12. pesawat malaysia lagi cool anti gravity..no nedd engine at all...thumbs up..proud to be macai

    ReplyDelete
  13. haibat

    ada jamban....incase emergency

    tahi blh dijadikan bom..a biological bomb

    sesuai ke lahad datu...

    tapi bom taik sesuai bom kat Indon babi

    bangsa Indog suka main taik..ingat taik..ingat Indon sial

    tentera sulu kalo nak menang kena ikut
    cara games Cacing...korek tanah kalo ada air strike

    dari segi desing..bagus lg US...boleh takeoff menegak mcm harrier..ada stealth..

    ReplyDelete
  14. http://i33.servimg.com/u/f33/11/93/90/12/tiolet10.jpg

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails