Thursday, 14 March 2013

Serius - Mari Melawat Penjara Haram Guantanamo Bay (18 gambar)


Haram!

Penjara Guantanamo Bay ialah penjara haram yang melanggar undang-undang antarabangsa kepunyaan Amerika Syarikat. Sejak bermulanya "peperangan keatas keganasan" beribu individu yang dikatakan ahli dan operatif Al Qaeda ditahan secara haram dimana mereka tidak dibenarkan berjumpa peguam untuk dibicarakan. Ini melanggar hak asasi manusia dimana setiap individu dianggap tidak bersalah selagi tidak dibicarakan. Pelbagai teknik soal jawab yang melanggar hak asasi manusia juga dilakukan disini seperti water torture, tahanan digari pada siling tidak dibenarkan duduk dan dihalang tidur selama berhari lamanya. Kesemua ini dilakukan oleh agensi perisikan USA atas nama KESELAMATAN NEGARA. Ada individu yang ditahan disini sungguhpun mereka tidak bersalah. Contohnya ialah Moazzam Begg yang selepas dibebaskan mendedahkan kekejaman yang berlaku di dalam penjaraa Gitmo ini. Moazzam Begg boleh diangap bernasib baik kerana masih hidup dan berjaya melepaskan diri. Ramai tahanan yang mati ketika sesi soal siasat. Beliau berjaya menyaman kerajaan Britain kerana tidak mempedulikan nasib beliau ketika dalam tahanan sungguhpun beliau seorang rakyat Britain yang sah. 

Menahan individu selama bertahun lamanya tanpa dibicarakan adalah CRIME AGAINST HUMAN RIGHTS. Adakah anda marah dengan apa yang anda telah baca? Adakah anda rasa pihak Amerika Syarikat adalah binatang? Jangan marah lebih sangat kerana di Malaysia tahanan ISA diperlakukan sama seperti tahanan Gitmo.

Nak tahu apa lagi yang menakutkan? Sejak insiden Lahada Datu bermula, 70 orang sudah ditahan di bawah akta SOSMA dan mereka, seperti tahanan ISA dan GITMO tidak dibenarkan membela diri serta tidak dihadapkan di mahkamah!

Jika kita marah orang Islam ditahan secara pukul rata oleh USA atas alasan KESELAMATAN NEGARA dan BERSEKONGKOL DENGAN MUSUH, kenapa kita tidak marah apabila ianya berlaku di dalam negara kita

Fikir-fikirkanlah!



Laporan asal Izismile 

99 comments:

  1. Replies
    1. obepig penjilat bontot al-juburi

      Delete
    2. kalau menda yang ada kena dgn jewish mesti hancur!!!!!!

      Delete
    3. nak samakan US dengan Malaysia pulak ke macam mana ni?berapa ratus ekor dah lebai pas kena ISA atas tuduhan PENGGANAS???

      Delete
    4. They are terrosrist..
      dan lagipun diorang dah diberi kata dua sama ada menyerah atau tak..
      dan aku rase negara kita terlalu lembut sampai dah mati baru nak bertindak walhal sudah tamat tarikh perundingan..
      and one more, hak asasi datang dari idea yahudi..
      Kenape..LU pikir la sendirik!!



      Delete
    5. bila mak bapak korang kena tuduh dengan jiran sendiri baru korang tau apa itu hak mempertahankan diri dengan dibicarakan dahulu...BODOH x bertempat

      Delete
    6. Hak Asasi idea Yahudi? Allah menetapkan beribu2 HAK ASASI dalam AL QURAN dan Nabi bawa HAK ASASI dalam HADITH! Nak aku baca hadis kt kau ke? Nak aku baca Quran kt kau ke? Panas telinga ko nanti. Memang la mak pak kau bodoh lahanat tak ajar kau agama. Mak bapak kau pon jenis tunggang arak kot.

      Delete
    7. ya tu dia..org pandai agama ckp..sungguh respek rase hati ku ini..puiii

      Delete
  2. Replies
    1. tahniah la..-..-

      Delete
  3. Replies
    1. takmo peliwat

      Delete
    2. takmo gay boy

      Delete
    3. takmo lgbt

      Delete
    4. takmo u ulang i saman u

      Delete
    5. Takmo sumpah laknat

      Delete
    6. takmo sondol menyondol

      Delete
    7. takmo pencacai zionis

      Delete
    8. takmo mr. mansuh

      Delete
    9. takmo pengkhianat negara

      Delete
    10. takmo jam omega

      Delete
    11. mahu china doll

      Delete
    12. takmo china doll,nak thailand je,china bawak H1N1

      Delete
    13. takmo KY Jelly!

      Delete
    14. xmo minum arsenik

      Delete
    15. takmo suntik hiv

      Delete
  4. ishk..kejam betul diorang ni..=,(

    ReplyDelete
  5. Adakah tahanan ISA juga disiksa seperti yg dinyatakan diatas? Ada yg mati disiksa? Ada tahanan ISA yang boleh bagi pencerahan? Aku tak tahu, aku tak pernah kena ISA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gayboy sihat je kena ISA...siap nak jd PM g katanya...hehehe

      Delete
    2. sronok ddk dlm penjara..bnyk juboq dpt balun

      Delete
    3. gayboy kebal,kena racun arsenik pun hidup lagi,tak kira

      Delete
    4. bekas tahanan ISA ade buat buku "sengsara kem kamunting"

      Delete
    5. ko tu yg bodo,..kalo mak ko kena tahan atas alasan menggugat keselamatan negara dan xdibicarakan dan dibenarkn utk membela diri,..teros sumbat ja dlm ISA ko nak tak??,.pk pakai akal la bangang

      Delete
    6. iskandar yang bodo, ikot suke aku la nak panggil ko ape pon bangsat..

      Delete
  6. esok kg ko kene serang dgn pengganas pstu bunuh adik beradik ko dgn kejam bru ko nk kate akta SOSMA kejam...adoi tak kene btg hidung mmgla boleh ckp..manusia mana penah puas...isa dah mansuh pstu akta SOSMA ko kate kejam...sengal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau yang sengal. ISA tu semua pasal politik. kalau buat sesuatu yang boleh mengancam kedudukan diorang, for example dedahkan perkara sebenar, pun boleh aje ISA tu. ini semua mainan politik lah.

      Delete
    2. jom kita main politik.

      Delete
    3. abis kau ingat kestabilan politik tak payah jaga ke?buat fitnah keluarkan isu macam2 dengan bukti dibuat2,hasut rakyat tumbangkan kerajaan boleh ke?islam ada ajar ke salah gunakan kebebasan?

      Delete
    4. islam ajar tumbangkan kerajaan yang menolak islam..baca kisah nabi banyak2 yer..setiap peperangan yang berlaku ada sebabnya..bukan suka2..jgn jadi BODOH SOMBONG

      Delete
    5. Jom perang sesama kita, biarkan pejuang sulu tu sendirian dalam hutan kat lahad datu, kita main perang-perang sesama rakyat malaysia pulak.. Pro Kerajaan pegang m16 & m4, pro pembangkang bawak Ak47 & RPG 7.. mesti seronok tengok KLCC berlubang-lubang, mesti seronok tengok landasan komuter, LRT patah, mesti seronok tengok asap hitam kat bandar KL, mesti seronok tengok darah keluar dari perut, kepala, pipi, kaki hancur.. wah.. seronoknya.. inilah impian rakyat malaysia.. dah bosan tengok keamanan sekarang ni.. nak jugak merasa seperti kat syria.. hari-hari beratus-ratus orang mati.. hari-hari boleh dengar meriam.. ni dengar mercun je tak best..

      Delete
  7. jadi abang obe ade solusi tak untuk masalah sebegini? maksud saya tentang sosma di negara ni. bagaimana abang bertindak jika abang mempunyai kuasa.

    silakan abang.

    ReplyDelete
  8. Terbaru : Anon memperlihatkan konsep kasut yang boleh bercakap Jawa di SXSW 2013
    Terbaru : Permainan bola baling : Roboanon turut dilancar untuk pengguna android Froyo lapuk

    ReplyDelete
  9. Liberals. Selamat duduk dekat KL terus pukul sama rata yang manusia semua baik2 belaka dan berhati gula2 kapas. Delusional bunch. Lemak dah sampai ke otak. Baca buku2 Stephen King tapi tak jugak dapat grasp the simple concept of peacekeeping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidop sekolah vendekular

      Delete
    2. peacekeeping kepala hotak. orang kalau tak boleh lawan hujah dia akan mula melabel. liberals, pluralis, ntah apa jadah. bukan nak kata deklarasi UN je tulis 'innocent until proven guilty'. islam pun tak bagi hukum dgn bukti samar2. apa lagi kalau mmg jenis takda bukti lansung macam ISA n SOSMA.

      kalau kau percaya bukan semua orang 'baik2 belaka dan berhati gula2 kapas'. kau jugak patut wasangka macam tu kat pengawal pnjara dan koruptor tukang beri arahan. sila baca pasal 'stanford prison expriment', 'milgram exprmnt', 'rhythm 0 (1974)' etc. sapa2 boleh jadi setan kalau bagi kuasa mutlak.

      long live humanity!

      Delete
    3. bodoh lah liberalis sekor ni,apa kena mengena concept peacekeeping dengan experimen penjara bodoh tu? humanity kepala hotak, cakap jelah nak buat jahat tapi takut masuk penjara.

      Delete
    4. Takda bukti pala tongkek mak hang...da terang2 mendatang risiko keselamatan negara...da mati berapa ramai..hujah amat x kukuh..mana boleh samakan sosma dengan penjara kat sane...kita ada bukti ke pesalah under sosma ni dilayan same buruk..THIS ARTICLE SUCKASS PLUS BULLSHIT..

      Delete
    5. ya 2 pulak label bodoh & liberalis. orang kalau makin dangkal hujah makin bnyak dia melabel.

      buat jahat tapi takut masuk penjara?ko tak faham ke prosiding kes ISA n SOSMA mcm mana. detention without trial. tak perlu buat jahat pun.cuma perlu DIANGGAP jahat,mggugat ngara, etc. kalau betul jahat charge la dkat court. hukuman hanya mlalui judiciary. kita nk angkat jucial system.

      tak habis2 nak main sentimen.mmg la ramai mati.911 pun ramai mati.kau stuju ke bila USA tangkap rambang umat islam sbab 911.pnjara sini tak layan buruk?pi la dgr crita pngalaman bkas tahanan.

      Delete
    6. sebab tu aku cakap yang melalak pasal ISA ni jenis nak buat jahat tapi taknak masuk penjara, nak harapkan juduciary?jangan kata pengganas,peliwat pun boleh lepas,perogol pun lepas dengan syarat berkelakuan baik.

      liberalis macam kau memang la angkat sistem jucial. orang berakal macam kami ni mana nak percaya semua tu,pembohong je semua, asal ada duit berlambak keling power2 boleh menangkan kes.

      tak payah nak bandingkan US dengan Malaysia sangatla,jijik betul aku orang yang gunakan sentimen islam semata2 nak orang percaya cara dia lagi baik. berapa orang je la org kristian sini dah mati dalam ISA sebab kerajaan anti kristian?

      Delete
    7. hahaha dude. kalau ada pnjenayah terlepas hukuman, menang kes, ko nak salahkan system, then create satu sistem baru yg lansung tak ikut rule of law. itu gali lubang lain untuk tutup lubang, create masalah baru. walhal yg trlpas tu sbab human factor. bukan salah badan. masalah badan tu kena slesai dgn reform judicial system.

      mana boleh selesai masalah guna persamaan syllogistic. kalau kau jadi pm dengan otak syllogism tu, haramkan orang melayu beli motor pasal pratus melayu bnyk mat rempit, beli kreta je. haramkan pompuan guna fb pasal pratus dorg kena tipu dgn scam fb tinggi, guna twitter je. haha.

      lol yg start main sentimen komen atas tu. orang mati la apa. aku cuma bagi analogi kes sama detention without trial, cuma pelaku dia USA, jadi salah, orang islam buat ISA tak salah pulak. ni sapa pulak cakap kerajaan anti kristian. kristian ke muslim ke kena diadili dgn sah. takkan selagi takda yang mati nak halalkan bnda yang terang-terang batil.

      Delete
    8. sistem buatan manusia bile je pernah perfect? aku tak rasa pun ISA ni macam gali lubang baru tutup lubang lama. bagi aku ini lebih pada act of prevention, takde pulak aku kata tak payah pakai terus la judicial system ni walaupun bagi aku banyak kelemahan dan senang kena adjust. so instead gali lubang tutup luabng why not 2 lubang instead of 1,how is that wrong? sebab dogma pikiran masyarakat yg kecut bila dengan ISA semudah abc nak tahan orang main petik nama je?kelakar,kalau senang macam tu takdela BN boleh kalah 2/3 thn 2008,sumbat je semua atas alasan keselamatan negara.alang2 dah sangka buruk :P

      point aku,jangan disamakan kerajaan malaysia dengan us yang memang nampak anti islam.macam parang la,nak buat menebas ke nak bunuh orang? takkan sebab jiran sebelah kau kelar anak dia guna parang maka kau pun diharamkan berparang? sapa yang guna persamaan syllogistic sekarang?

      bagi aku, jadilah law abiding citizen, kalau nak buat bomb sangat belajar kat tempat lain. kan simple,tak payah la buruk sangka bila dengar macam2. sebab kalau dah perangai lansi sangat, jangan kata dalam penjara,dalam kelas pun org nak bagi penampar.

      Delete
    9. hahaha 'why not 2 lubang instead of 1'. ko faham tak maksud peribahasa? lubang maksud masalah. so u're suggesting we should create 2 problem. lol. atleast komen atas tu aku brsangka baik ko nak tutup lubang yg 1 lagi. apa kaitan kputusan pru dgn ISA pulak ni. orang cerita bnda tu salah.

      ok hujah jangan samakan krajaan kita dgn USA ko ni dah counter hujah ko sendiri. haha u cant even read between the line. syllogism. ok camni, parang, motor, fb, judicial system, semua ni bnda yang tak salah. tapi disalah guna oleh manusia. jadi perlu baiki,reform. tapi akta macam ISA mmg dah terang2 sifat dia sndiri salah. menafikan hak utk dibicara. tak kisah la US ke Malaysia ke. ia tetap menyalahi human right. cuma tahap kesalahan tu brgantung jugak pada si pelaksana.

      Delete
  10. aku tak paham.... bila US buat korang marah.. diaorang buat pun atas peacekeeping.. tapi bila negara sendiri buat korang sokong..

    double standard

    ReplyDelete
    Replies
    1. US buat seksa n bunuh org...Malaysia ada mcm 2 ke??? klu ada yg mati awat GAyBOY kesayangan hg xmati pun...puiii

      Delete
    2. siap mintak tolong israel lagi.

      Delete
    3. Najib mau telur dia balik.....

      Delete
    4. undi pas masuk syurga

      Delete
    5. undi pas membawa kpd perpecahan umat islam

      Delete
    6. undi pas kelantan maju mcm Dubai

      Delete
    7. undi pas rakyat kelantan xkn menyemak kat negeri lain lpas ni, pastu buat kepala mcm tempat bapak diorng..yeayy!!

      Delete
    8. undi pas rakyat kelantan xkn menyemak kat negeri lain lpas ni, pastu kibar bendera kelantan besar2 ikut suka hati makbapak diorang
      PTUIHHH,,

      Delete
    9. undi pas semua anjing-anjing dari kelantan akan balik ke tempat laknat diorang tu balik..

      Delete
  11. untk post ni ak xde komen. xtau nk ckp tp ak nk tnye obe...ko nk jd YB x?? layak dh msuk btnding mcm azwan ali. msti ramai undi ko. heheee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde komen pastu komen.apekelancau.dasar anwar ibrahim!

      Delete
    2. #pengkhianatnegara

      Delete
    3. u komen i saman u

      Delete
  12. ade kitab Riyadh Solihin.. like..

    ReplyDelete
  13. Obe gemuk bodoh.

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. PAS > PKR > UMNO > DAP

      Delete
    2. UMNO > PR
      PR = (DAP > PKR > PAS)
      Pas jilat bontot depa pun x po, janji umno kalah..

      Delete
    3. tapi PAS ada Nik Aziz, ulamak tersohor, pangkah PAS msuk syurga, pangkah BN dpt apa?

      Delete
    4. pangkah bn dapat br1m

      Delete
  15. ayat ko bodoh la obe..penah ke tahanan ISA kene dera?bodo..ISA nmpk kejam sbb ditahan tanpa bicara..kalau nk tunggu bicara bape lame bdoh??nk tunggu bape ramai mampos baru nk bicara?nk tunggu mak ko kene rogol dengan pengganas baru nak bocara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko yang bodoh. bacalah kisah saari sungib. dia bekas tahanan isa. sexual harrasment pun ada. bodoh punya anon.

      Delete
    2. ISA kejam sial, aku tau la sbb Anwar Ibrahim pernah masuk.. celaka punya Mahathir laknat..

      Delete
    3. ha'ah, Teresa Kok pun pernah masuk,kena bagi makan telur rebus dengan timun jer sialll, macam bagi makan anjing!! memang takde sifat kemanusiaan,telur rebus?come on lahhh!!! at least paling jijik pun bagi lah ayam kurma!

      jahat sial Mahathir,suntik anwar dengan arsenik,HIV. nasib baik imam mahdi al-anwari-juburi masih hidup.barkat doa ustaz badrul main. TAKEBEER!!

      Delete
    4. korang atas yang bodo..dah tentu diorang pembangkang da tentu kene burukkan krjaan lepas kene ISA....siap kene arsenik, HIV lagi, apesal tak sodok je kan senang...pas tu sume dok percaye..
      BUKTI mane?
      aku nengok sihat je semua..
      TOLOL bahalol la korang..

      Delete
  16. yaa mari la kite sume undi dsai, hapuskan najib umno, hapuskan isa, idup la ambiga guan eng karpal sing semua, idup gay lgbt sume, kembalikan memali. yeaahhh...
    moga korang sume dibuka mata hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. macai umngok

      Delete
    2. pee r, y so butthurt?

      Delete
    3. yee nanti boleh beli kete banyak2, bagi sabah kat sulu, isik minyak banyak2, gugurkan islam sebagai agama rasmi, dan yeahh ..idup negara republik...

      Delete
  17. sibuk lah obe gemuk,macamlah dia penah kena ISA,kutuk kerajaan no 1

    ReplyDelete
  18. hohohohoho obe mencari publisiti murahan adakah anda tahu obe bahawa antara rahsia kejayaan Malaysia membanteras komunis dan penyangak yang cuba menghuruharakan Malaysia ialah dengan ISA kita kenakan ISA mereka yang mengcobahuruharakan negara kita kalau mereka seperti sulu itu tidak menghuruharakan negara kita, tak de maknanya nak gi tangkap depa sumbat dlm penjara kita perabih beras dgn gula ja. inilah akibat lupa sejarah jikalau anda tidak mampu mengangkat senjata di barisan hadapan pertahanan negara dan sanggup meninggalkan segala kemudahan dengan berada dirumah dan anda juga tidak mampu menyumbang wang dan tenaga kalau DIAM dan TENGOK pun kira memberi bakti kepada negara kita yang tercinta

    ReplyDelete
  19. Aku tak kisah sistem tahanan macam ni. Amerika boleh buat, kita pun boleh buat, atas dasar keselamatan. Yang aku tak boleh terima, bila Malaysia buat... NGO HR tempatan/antarabangsa sibuk kata pencabulan hak asasi. Tapi boleh senyap pulak bila Amerika yg buat! Kenapa? Kenapa nak 'double standard'? NGO HR BULLxxxT!

    ReplyDelete
  20. ni la akibat bile ade org yg menyanjung2 human rights concept melebihi sempadan agama. ISA is more on preventive measure, i don't think our government abused the power freely. if yes, then plz ask that person do the sumpah laknat to clear his name dpan public- klo ade org ckp hukum mane yg awak pakai - plz youtubing ustaz don rezeki dibawah meja min 39-41.
    with human right u can talk openly about LGBT, kalimah allah- oh w8, kan ade ustaz ckp Allah bleh pki dlm bibble - then plz google 'utusan masjidl haram jan 13'. u have right to choose ustaz or ulama opinion. fyi sahabat>ulama>ustaz




    ReplyDelete
    Replies
    1. ape yg kau merepek ni sial

      Delete
    2. tah aku pun tak paham,tapi aku sokong je lah,obe gemuk bodoh!

      Delete
  21. obe ni lancau, pengkhianat dalam diam, mengemis fitnah demi sesuap nasi, penghancur bangsa, tak payahlah woi nak bercerita tentang ISA tu, kau pernah masuk dalam ke? blog ko ni media pemecah negara, bangsat kau!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu, bangsat betul la kau..

      Delete
  22. alah, korang sume pun belum tentu ade lancau..
    kalu bn menang pru, da tentu najib jd pm.
    confirm - islam - melayu - bumiputera.
    tapi kalu pr memang pru nnt, sape jd pm?
    anuar? n.aziz? guan eng? ambiga? hadi?
    jawab la macai, sape yg akn jd pm nnt?
    melayu? keling? cine? islam? kapir?
    korang nak malaysia jd 'malingsial'?
    melayu kelaparan tp sape nnt kekenyangan?
    pikir guna testis gamaknya macai pr ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belajar undang2 ke tak ni?pm kena dpt perkenan agong.takkan la agong nak bg non-bumi.kat perak pru 2008 krusi dap lg dominan tapi nizar jd mb pasal dlm perlmbagaan kena melayu islam.

      Delete
  23. Aku faham kenapa. Orang Islam di Malaysia tak faham Islam. Mereka tak tahu apa erti zalim.

    Kemudian mereka tahu, Zionis zalim. Bila orang Palestin dibunuh, mereka marah. Bila kafir dibunuh, ada yg kata, mmg patut pun.

    Dalam Islam aada ajr erti kemanusiaan. Di mana kemanusiaan dalam diri roang Islam sekarang?

    ReplyDelete
  24. jamban dia lg cntik dr rumah2 org kbiasaan di Malaysia la shial...

    ReplyDelete
  25. witer i dont understand what concept try awak nak sampaikan. have you been heard any cases tahanan from ISA manti di bunuh masa soal siasat?

    writer, those 70 people yang di tahan tu adalah terrorist yang attack negara kita ! you tried to get all of this a just by saying give them liberties ?we should not punish them after what they had done to our country illegally ?

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Dalam lokap pon kena bantai ni alangkan ISA yang susahkan the police officers nak jaga these people inside the what you may call it 'ISA jail'. The police officers mesti menyirap so yeah, nothing new. I'm with you on this one obe. But not to that exceed like the Americans lah. Americans treat them as terrorist or 'human animals' but Malaysian treat them as prisoners as a threat to the nation. If kena belasah semua tu nothing new lah since the normal lokap pon dah kena.

    ReplyDelete
  28. Admin ni pon napa bawa2 mysia ni...admin blog ni yg aku hajar kang..ko duk mne..mai sini alamatnko..aku dtng p uma ko..tembak kepala ko gune senapang gajah cukup kot..ko ni jangan la lebih2 ..jangan salahkan rakyat..salakan pemimpin dah la..panas telinga aku..ar ar..cepat mai sini alamat ko..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails