Sunday, 24 March 2013

Serius - Menjawab Soalan : Ye Ke ISA Malaysia Tak Macam Guantanamo Bay?


Menjawab soalan anda.

Beberapa minggu lalu kami paparkan gambar dari dalam Penjara Guantanamo Bay yang menahan suspek "Perang Anti Keganasan" Amerika Syarikat. Ramai yang butthurt apabila kami katakan adalah hipokrit ada diantara anda marah dengan kewujudan kem tahanan tanpa perbicaraan di Gitmo tetapi sokong tindakan kerajaan kita menahan tahanan ISA dengan pretense yang sama. Mari baca tweet seorang bekas tahanan ISA, Abdul Malek Hussin  yang ditahan selama 57 hari tanpa biacara.

Masih percaya tahanan tanpa bicara suspek "mengancam keselamatan negara" adalah bertepatan dengan hak asasi manusia dan islamik? You be the judge.

Ingat.Dalam keadaan sebegini memang biasa sentimen "patriotisma" dan "mari sokong Malaysia" digunakan bagi menghalalkan kekejaman. Jangan pandai ketawakan dan mengutuk orang Amerika Syarikat yang menghalalkan teknik kejam kerajaan mereka atas nama "we love murrikah"  jika kita sendiri 2x5 dengan Americans. I stand by my view that penahanan tanpa bicara adalah salah. No excuses.


 

Laporan asal Twitter Abdul Malek Hussin



138 comments:

  1. 1stla kambing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2ndla gajah!

      Delete
    2. bangang betul anon-anon kat bawah yang tak kenal sapa abd malek ni. ingat ni random people dekat twitter ke? mangkok betul. buat malu aku penyokong pemimpin maksum najib dan pemimpin maksum mahathir.

      18 Oktober 2007, Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus dari Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memerintahkan kerajaan Malaysia membayar ganti rugi am RM2.5 juta kepada Abd Malek Hussin . Ini kerana penahanan secara salah, ganti rugi am bagi kecederaan dan perubatan sebanyak RM500,000 serta RM1 juta bagi GANTI RUGI TELADAN.

      Laporan penghakiman setebal 41 muka surat ditulis dan disediakan oleh Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus

      Laporan perubatan yang disediakan oleh Dr. P. Vasantha menunjukkan plaintif mengalami lebam dan bengkak di tangan, betis, peha dan kaki.

      Delete
    3. maknanya betul la ISA tu hacing kencing.

      Delete
    4. berbaloi kalau orang ade ilmu kene tahan isa, boleh sengat balik, 8-9 taun, saman balik, jadi jutawan...
      tapi kalu orang kampung yang kene tahan tak tentu hala?...
      yang makan ugutan x repot?
      yang repot tak dan nak naik mahkamah dah R.I.P?
      tu penting ilmu...

      Delete
    5. bangang btul org yg against ISA..cbe ko tngk, sjak ISA dimansuhkn, org lain mula persoalkan kedudukan islam dan keistimewaan melayu...contoh Patrick Teoh...klu ade ISA xdenye si babi tu nk kutuk2 islam
      PR = perpecahan rakyat

      Delete
    6. kelapa bapak kau, pergi mampus dengan ketuanan melayu ko yang racist tu bodoh, so? patrick teoh tu kalo dia persoal pun dia boleh buat apa? bangang, ni hasil ajaran utusan dan syaitan yg dikenali la ni

      Delete
    7. da muncul da orang melayu bangang da..die mempersoalkan untuk membangkitkan perasaan tak puas hati orang ramai dengan kelebihan orang islam kat negara ni..kalau dia cakap sesorang kat dalam bilik air x per, ni kat umum...racist kepala buto pak hang..

      Delete
    8. AKU RASA ORANG SALAH FAHAM BILA OBE CAKAP ISA NI TAK BETUL. ISA NI DULU UTK TANGKAP ORANG IN "SPECIAL CIRCUMSTANCES" CUMA MASALAHNYA, TAHANAN-TAHANAN TU DILAYAN DENGAN TERUK. AKU RASA TU YG MENJADI ISU. KALAU POLIS TANGKAP & TAK PUKUL ETC MAYBE TAK JADI ISU SANGAT (TAPI STILL ADA ISU TAHAN TANPA BICARA LA)

      Delete
    9. sapa suruh lawan kerajaan.. kan dah kena penyepak!

      Delete
    10. Nak menipu pun agak2 lah,mana ada dia dapat 2.5 juta,baca ni

      Bekas tahanan ISA Malek gagal dalam rayuan

      Thu, Aug 12, 2010Dalam NegeriOleh Fazy SahirPUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini menolak kebenaran rayuan oleh bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)Abdul Malek Hussin dan memerintahkan beliau untuk membayar RM20,000. Permohonan rayuan itu dibuat ekoran Mahkamah Rayuan pada 25 Mac lalu memutuskan mengetepikan civil suit against the police and the government for wrongful arrest and torture in 1998.Ia sekaligus menyebabkan Abdul Malek hilang ganti rugi RM2.5 juta, seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi tiga tahun lalu.Korum hakim yang bersidang terdiri daripada Tan Sri Dato’ Alauddin Dato’ Mohd Sheriff, Dato’ Bentara Luar Dato’ Hashim Dato’ Yusoff dan Tan Sri Mohd Ghazali Mohd Yusoff.Hakim Dato’ Alauddin mengumumkan perkara itu dan memutuskan untuk menolak rayuan Abd Malek dengan kos dan ia perlu di depositkan ke dalam akaun responden terbabit.Pada Mac 1999, Abd Malek memfailkan saman menuntut ganti rugi RM30juta dengan menamakan ASP Borhan dari Cawangan Khas sebagai defendan pertama, Ketua Polis Negara (pada ketika itu), Tan Sri Rahim Noor serta kerajaan Malaysia sebagai defendan kedua dan ketiga.Di dalam saman itu, beliau mendakwa telah ditumbuk dan disepak termasuk oleh Rahim sehingga tidak sedarkan diri semasa di dalam tahanan selain dipaksa minum air kencing serta didera secara seksual di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL).Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 18 Oktober 2007 lalu kemudian memerintahkan agar dibayar ganti rugi sebanyak RM2.5 juta atas penderaan serta penahanan secara salah selama 57 hari kira-kira sembilan tahun lalu.Keputusan tersebut menjadikan beliau sebagai bekas tahanan ISA pertama yang berjaya di dalam samannya terhadap polis dan kerajaan.Dalam pada itu, Abd Malek yang ditemui diluar mahkamah ternyata kecewa dengan keputusan mahkamah tertinggi itu."Jelas mahkamah tertinggi tidak dapat membuat penilaian yang sepatutnya. Kes ini berkaitan dengan hak demokrasi manusia, namun mahkamah masih mengetepikan hal itu dengan membuat keputusan seperti ini."Disebabkan mahkamah gagal untuk menilai maka terpulang kepada orang ramai untuk menilai pula," katanya yang merupakan bekas Pengerusi Malaysians for Free and Fair Elections (MAFREL) ditahan sebelum dibebaskan pada 21 November 1998.Peguam bela Abd Malek, R Sivarasa menyifatkan keputusan ini mengejutkan terutama bagi para pencinta Hak Asasi Demokrasi dan Kebebasan."Setelah apa yang dilalui anak guam saya (Abd Malek) mahkamah membuat keputusan untuk menolak kebenarannya untuk merayu."Keputusan ini cukup mengecewakan dan ini dilihat satu kemunduran bagi Mahkamah Persekutuan."Isu ini perlu diselesaikan dan ia tidak patut berlaku. Beliau mangsa ISA ditangkap, ditahan, disoal siasat namun masih tidak diberi pengadilan sewajarnya."Rakyat akan buat keputusan sendiri dan penyelesaian isu ISA dan kezaliman ini hanya boleh ditangani dengan jalan politik," katanya kepada FMT.Malek, 54, ditahan di bawah ISA pada malam 25 September 1998 selepas menghadiri satu demonstrasi di Masjid Negara pada tengahari sebelumnya.Abdul Malek kini merupakan Penyelaras Hal Ehwal Parlimen bagi ibu pejabat parti pembangkang.Turut hadir ke mahkamah Ahli Parlimen Batu Tian Chua, Bendahari Parti Keadilan Rakyat (PKR) William Leong.Malek diwakili peguam Sulaiman Abdullah, R Sivarasa, Edmund Bon dan M. Moganambal manakala semua defendan diwakili Senior Federal Council Amarjeet Singh.

      Delete
    11. obe kena byk print scr komen2 sbab lot of fucking stupid comment!!!

      Delete
    12. bila pulak malek ni menang kes?kenak suruh bayar balik oleh makhamah adalah haha! setakat pernah masuk isa lepas tu gebang macam2 anwar pun buleh,gebang kena suntik arsenik pun macai percaya hahahahah

      Delete
    13. ini semua salah anwar

      Delete
  2. aku mmg tak setuju isa

    ReplyDelete
    Replies
    1. peduli apa aku.

      Delete
    2. Klu setakat twit aku pon boleh kata cam tu ngok obe!!!..leh percaya bulat2...

      Delete
    3. kaw ni bodo laa ano.. kaw duduk diam2 bace suda.xyah bagi pendapat kaw yg x relevant tu. bosan aku bace. blah!

      Delete
    4. weh firdous bodoh lembu. sukati anon la nak komen ke nak bace. ko sebok ape babi puki. aku tonyok hidung ko jadi mcm hidung babi kang baru ko tau erti penyesalan

      Delete
    5. 'nak penampo' tak payah la nak cakap macam orang tak ada pelajaran

      Delete
  3. wohhhhh 1st.. dasat2

    ReplyDelete
  4. lepas ni aku nak tulis dekat twitter macam2 lepas tu aku nak semua percaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak bisjut?

      Delete
    2. kicap nak kicap?

      Delete
    3. bodoh anon. baca la prosiding n fail mahkamah bangang.

      18 Oktober 2007, Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus dari Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memerintahkan kerajaan Malaysia membayar ganti rugi am RM2.5 juta kepada Abd Malek Hussin . Ini kerana penahanan secara salah, ganti rugi am bagi kecederaan dan perubatan sebanyak RM500,000 serta RM1 juta bagi ganti rugi teladan.

      Laporan penghakiman setebal 41 muka surat ditulis dan disediakan oleh Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus

      Laporan perubatan yang disediakan oleh Dr. P. Vasantha menunjukkan plaintif mengalami lebam dan bengkak di tangan, betis, peha dan kaki.

      Delete
    4. pemikiran tahap mat sabu

      Delete
  5. hang percaya hang bodoh..haha
    padan muka la weii wooooouuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik aku xpercaya..so aku mmg seorang yg genius

      Delete
  6. sebab tu kita kena jatuhkan dap.mereka menentang hudud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu kau kena undi pas boleh masuk syurga.

      Delete
    2. sebab tu kena undi bn,, bn satu2nya pejuang islam sejati

      Delete
    3. nk jatuhkan umno la. dah la org islam smua, x mau hudud lak tu, pastu duk bising dap tentang hudud. bodoh. penyokong pun ikut ja. bodoh lg skali

      Delete
    4. bodoh isa ni wujud pun sbb bn yg wujudkan!!!itupun bangang sgt ke!!!undi lg bn kat ko yg undi dia pun kena isa wkwkwkw

      Delete
    5. aku undi bn la.........mampos la aku kene isa

      Delete
    6. undilah BN, come on la korang semua, jgn biar negara terumbang-ambing...

      Delete
    7. bodoh cm xde bapak...negara skg terumbang kambing sbb ade jibby ngn rosmak lampir tuhla...undi bn = undi org bodo

      hanya si bodo nk org bodo meminpin mereka....kah3

      Delete
    8. sape cakap DAP je tentang hudud?
      chua soi lek depan2 najib je cakap hukum hudud boleh mundurkan negara..amacam bro? najib pn tatak belani cakap apa2 wooo.. telur kecut dah..balik kene bagi kak mah jilat kasi kembang smula..hehehe

      Delete
    9. yg sanggup undi PR ni cuma gay, lesbian, golongan yg bernafsu kt lubang taik cam bang nuar, melayu BANGSAT yg mmpergunakan ISLAM, kafir laknatullah dan babi cm obe. majoriti rakyat akan tetap bersama UMNO bukan sebab UMNO itu sempurna tp sebab UMNO lebih elok dari PR yg bergelumang dlm lubang taik LOL

      Delete
  7. Replies
    1. obe babi. PLEASE REVIVE ISA FOR THE SAKE OF THE MAJORITY !

      Delete
  8. member aku ada sorang kawan die sendiri kene ISA sbb kes dadah (tokan besar , adik ipar menteri skali pon ada) . die penah citer mmg die tak tahu kat mana kena tahan sb dari balai polism kepala kene tutup masa nak bwk pegi masuk lokap isa. mamat ni senang2 citer lokap bwh tanah kat bukit aman.

    die xpenah pula citer kene pukul, makan nasi ada ulat pulak. ramai yg kene tahan tu kene saiko jer. masa die kene tahan tu. yang dah ada dalam tahanan tu yang die kenal geng2 al - maunah dulu.

    tp mmg , masa kena tahan isa, xde sape pon tahu. die kena tahan di shopping kompleks, 2-3 bulan macam tu baru surat sampai kat family die.

    itu yang bedasarkan die cerita la, aku xde tokok tambah. korang nk percaya, atas korang sendiri. tp kadang2 kita kena ingt jugak, bila kita share benda yang fitnah ni, kita sendiri pon share die punya saham dosa jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pun dgr cerita dr member ko punye member. ntah2 fitnah je cerita member ko. so ko pun tanggung fosa fitnahla sebarkan cerita ni.

      Delete
    2. member aku kena tahan isa.hari2 kena pukul.makan nasi berulamkan ulat.tolong percaya.

      Delete
    3. kes dadah pon kena ISA ke

      Delete
    4. engkau pun cerita member atas member..cakap mcm lubang taik..

      Delete
    5. bodoh..... tokan dadah takde isa da...... bicara je undet akta dadah mergahaya... hukuman gantung mandatori.... ape ke bodoh macai nak menipu

      Delete
    6. aku kena tahan ngan md isa pasal amik buah pelam tnpa kebenaran,dia bagi makan pelam busuk penuh ulat..tolong la percaya.

      Delete
    7. isa pasai dadah dgn isa pasai tentang kerajaan lain. dadah xpa, cz x mengugat umno n bn. yang mengugat umno n bn ni yang kena teruk. kena faham molek.

      Delete
    8. orang yang kena tahan isa tu la yang cerita lah bangang.just die tu kawan kepada member aku. mamat ni umur pom da 40+. ko ingt budak umor 20++ macam kau ker yang cerita.ko sendiri blh baca, sekali dengan adik ipar menteri. kalau ko bukan kaki bahlul asik baca cerita politk bodoh kat malaysia ni kau tahu lah sape. ni masa ubat batuk yang dulu tgh popular di malaysia lah bangang. dan aku pon tak sokong isa lah bahlul. guna otak lah skit. pencacai xde maruah mcm kau ni lah yang buat malu tuk guru. melalak sana sini.
      btl DSAI kata, org kita makin lama makin bodoh sbb dah terlalu taksub dengan kemarahan diri

      Delete
  9. Interogation is the best way to gather information. Malaysian police know best. Sbb tu bnyk kes jenayah 2,3 minggu je settle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, macam kes nurin jazlin kan. cepat je setel.

      Delete
    2. aah, cam kes arwah nurin jazlin, tak sampai beberapa jam dah setel, PDRM kita TERBAIK!! tak makan rasuah, tak terajang orang, dll sifat2 yg terpuji

      Delete
  10. Lol!!obe kalo tahap tweet macam ni ko amik sbgai bahan rujukan post ko. Tahap Ko ngan metro/mastika lebih kurang je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. obe bekas pekerja mastika

      Delete
    2. teringat aku post ni:
      http://blogserius.blogspot.com/2012/07/serius-lol-tweet-terbaik-hari-ini-4.html

      Delete
  11. obe aku suke post2 ko, leh kata hari2 aku bukak blog serius tp.. tp..tp kali ni ko failed, come on bro, seriusly just tweet mcm ni ko leh cari bg kat kami? ko buzy ke smp tk leh korek info2 yg lebih "tepat, kuat, BOLEH dipercayai"? last one, i bau sedikit politik@macai post lately ngan post2 kat blog serius. pls bro, be natural jgn biar blog ni jadi mcm blog2 macai yg tumbuh macam cendawan bila lepas hujan.

    regard
    altantuya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh anon. baca la prosiding n fail mahkamah bangang.

      18 Oktober 2007, Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus dari Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memerintahkan kerajaan Malaysia membayar ganti rugi am RM2.5 juta kepada Abd Malek Hussin . Ini kerana penahanan secara salah, ganti rugi am bagi kecederaan dan perubatan sebanyak RM500,000 serta RM1 juta bagi ganti rugi teladan.

      Laporan penghakiman setebal 41 muka surat ditulis dan disediakan oleh Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus

      Laporan perubatan yang disediakan oleh Dr. P. Vasantha menunjukkan plaintif mengalami lebam dan bengkak di tangan, betis, peha dan kaki.

      Delete
    2. ^ ni manusia yg bru tahu mnggunakan wiki ke

      Delete
    3. macai semua nak suap. tunggu keluar buletin tv3. orang bagi case summary tak percaya. ok kalau tak percaya wiki boleh tengok kes ni keluar berita lain trmasuk utusan. n ada rcord dokumen dari SUARAM jugak.

      kalau still tak pcaya baca la prosiding n fail mahkamah no kes [CIVIL SUIT NO: S3(S5)-21-20-1999] 18 OCTOBER 2007]

      Delete
    4. PERGI KAJI LAN BANGSAT, OBE BG BUKTI TU, KO PERGI LA KAJI BETUL KE IDAK, NI TERUH SAH2 KATE XCAYE APE KE BANGANGAN, BODOH PIANG NAK MAMPUS PERGI LAKAJI BANGSAT!!

      Delete
    5. Bekas tahanan ISA Malek gagal dalam rayuan

      Thu, Aug 12, 2010Dalam NegeriOleh Fazy SahirPUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini menolak kebenaran rayuan oleh bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)Abdul Malek Hussin dan memerintahkan beliau untuk membayar RM20,000. Permohonan rayuan itu dibuat ekoran Mahkamah Rayuan pada 25 Mac lalu memutuskan mengetepikan civil suit against the police and the government for wrongful arrest and torture in 1998.Ia sekaligus menyebabkan Abdul Malek hilang ganti rugi RM2.5 juta, seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi tiga tahun lalu.Korum hakim yang bersidang terdiri daripada Tan Sri Dato’ Alauddin Dato’ Mohd Sheriff, Dato’ Bentara Luar Dato’ Hashim Dato’ Yusoff dan Tan Sri Mohd Ghazali Mohd Yusoff.Hakim Dato’ Alauddin mengumumkan perkara itu dan memutuskan untuk menolak rayuan Abd Malek dengan kos dan ia perlu di depositkan ke dalam akaun responden terbabit.Pada Mac 1999, Abd Malek memfailkan saman menuntut ganti rugi RM30juta dengan menamakan ASP Borhan dari Cawangan Khas sebagai defendan pertama, Ketua Polis Negara (pada ketika itu), Tan Sri Rahim Noor serta kerajaan Malaysia sebagai defendan kedua dan ketiga.Di dalam saman itu, beliau mendakwa telah ditumbuk dan disepak termasuk oleh Rahim sehingga tidak sedarkan diri semasa di dalam tahanan selain dipaksa minum air kencing serta didera secara seksual di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL).Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 18 Oktober 2007 lalu kemudian memerintahkan agar dibayar ganti rugi sebanyak RM2.5 juta atas penderaan serta penahanan secara salah selama 57 hari kira-kira sembilan tahun lalu.Keputusan tersebut menjadikan beliau sebagai bekas tahanan ISA pertama yang berjaya di dalam samannya terhadap polis dan kerajaan.Dalam pada itu, Abd Malek yang ditemui diluar mahkamah ternyata kecewa dengan keputusan mahkamah tertinggi itu."Jelas mahkamah tertinggi tidak dapat membuat penilaian yang sepatutnya. Kes ini berkaitan dengan hak demokrasi manusia, namun mahkamah masih mengetepikan hal itu dengan membuat keputusan seperti ini."Disebabkan mahkamah gagal untuk menilai maka terpulang kepada orang ramai untuk menilai pula," katanya yang merupakan bekas Pengerusi Malaysians for Free and Fair Elections (MAFREL) ditahan sebelum dibebaskan pada 21 November 1998.Peguam bela Abd Malek, R Sivarasa menyifatkan keputusan ini mengejutkan terutama bagi para pencinta Hak Asasi Demokrasi dan Kebebasan."Setelah apa yang dilalui anak guam saya (Abd Malek) mahkamah membuat keputusan untuk menolak kebenarannya untuk merayu."Keputusan ini cukup mengecewakan dan ini dilihat satu kemunduran bagi Mahkamah Persekutuan."Isu ini perlu diselesaikan dan ia tidak patut berlaku. Beliau mangsa ISA ditangkap, ditahan, disoal siasat namun masih tidak diberi pengadilan sewajarnya."Rakyat akan buat keputusan sendiri dan penyelesaian isu ISA dan kezaliman ini hanya boleh ditangani dengan jalan politik," katanya kepada FMT.Malek, 54, ditahan di bawah ISA pada malam 25 September 1998 selepas menghadiri satu demonstrasi di Masjid Negara pada tengahari sebelumnya.Abdul Malek kini merupakan Penyelaras Hal Ehwal Parlimen bagi ibu pejabat parti pembangkang.Turut hadir ke mahkamah Ahli Parlimen Batu Tian Chua, Bendahari Parti Keadilan Rakyat (PKR) William Leong.Malek diwakili peguam Sulaiman Abdullah, R Sivarasa, Edmund Bon dan M. Moganambal manakala semua defendan diwakili Senior Federal Council Amarjeet Singh. =yg ni dr wiki macai pr nak percaye x???

      Delete
  12. Hmmm.. Saya pilih untuk tidak percaya sebab I need more People yang kena torture dalam ISA buat statement public. HUHU You an choose.

    ReplyDelete
  13. sebab tu isa mansuh..takut kena kat batang idung sendiri kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. isa mansuh hasil kerje keras anuar la. yeye xlame lg mansuh ptptn mansuh kes dadah mansuh harge minyak mansuh kes bunuh slepas itu kite boleh idop dngan aman damai dan bleh wat perhipunan beseh hari kompen best kan kan ~pemikiran tahap macai bn

      Delete
    2. Mr MAnsuh yang hebat.. lepas PR menang PRU nanti, Polis, tentera semua mansuh.. sebab membazir!

      Delete
  14. check laa dulu nk comment bleh percaya ke tak ngan tweet tu..apa ke bodoh sangat internet ada tak pandai nak guna..

    ReplyDelete
  15. syabas obe....cuma better klau ada more bukti pasal tahanan isa..mebi ko boleh intebiu mat sabu ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xperlu puji2 obe nie...lg ko puji, lagi die post refer to blog2, tweet2...NO solid reference

      Delete
    2. meme la die puji psai die obe gemok babi mnyamar jd anon pas2 puji diri sndiri tu la korang puji la die cket ni smpai die tpakse puji diri sndiri kesian2 wahai babi

      Delete
  16. ahahha... byk sgt pengecut dan xde telur kat sini.. menyuarakan pendapat dgn nama "Anonymous". ini la cara surat layang yg mmg xbleh percaya kata-katanya. atau lebih ringkas lg, Anonymous ni org yg xkenal diri dia siapa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. WOW! Bijaknya abg nie! Terima kasih kerana meringkaskan maksud Anonymous.

      Delete
    2. Kata2 ko boleh percaya sangat ke?
      Ak kenal siapa diri ak...

      Ak adalah...


      THIS IS ANONYMOUS!!

      Delete
    3. abg muhaimin..aku pon penah kena tahan ngan md isa..rilex jek, x de kecoh2 pon.dorg ni saja wat cerita..

      Delete
    4. kecoh la!!

      Delete
  17. abdul malek telah menang dalam kes saman terhadap kerajaan di atas penahanan dan penderaan yg dialami beliau semasa dalam tahanan ISA,ini membbuktikan dia telah didera dan sebgainya.
    obe takkan bodoh nk post benda dia tak selidik.korang yg bodoh xselidik dahulu.puih!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila rujuk http://ms.wikipedia.org/wiki/Abdul_Malek_Hussin

      obe bg link bukan korang nk bc..

      Delete
    2. WoW! Link Wikipedia!! Sumber yang boleh dipercayai 100%. Hebak ah!

      Delete
    3. macai semua nak suap. tunggu keluar buletin tv3. orang bagi case summary tak percaya. ok kalau tak percaya wiki boleh tengok kes ni keluar berita lain trmasuk utusan. n ada rcord dokumen dari SUARAM jugak.

      kalau still tak pcaya baca la prosiding n fail mahkamah no kes [CIVIL SUIT NO: S3(S5)-21-20-1999] 18 OCTOBER 2007]

      Delete
    4. dh bagi bukti sahih pun xcaye tu memang dh buta sgt tu

      Delete
  18. makhamah najib ko xpercaya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpercaya.

      Sekian,
      Terima kasih.
      Yang Benar,
      Anon

      Delete
  19. makhmaah msia telus sial..

    ko xpercaya pd mahkamah ke anon 11:37?

    nanti najib marah..jgn buat najib marah if u tak yakin pd our court

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum nie xpercaya...Lepas abg Anwar Menang, terus percaya 100%...Xdisangkal lagi...

      Transformasi!! Eh!! Reformasi!!

      Sekian
      Terima Kasih,
      Yang Benar,
      Anon

      Delete
    2. X payah pcaya. Malaysia dh ter sgt corrup, no 1 lg kat DUNIA.. 1 Dunia dh tahu Malaysia no 1 bribery, bikin malu je... Masih lg nak vote BN(krajaan Korup)?? pikir gune otak jgn gune buntut / lutut / kaki / mangkuk....

      Delete
    3. PR lagi korup.. tgk jawatan presiden PKR, Presiden DAP, Penasihat PKR, Penasihat DAP, Setiausaha agong DAP.. Naib presiden PKR.. semua tu dipilih tanpa bertanding atau pemilihan!!

      Delete
    4. Anon 16:09.. PR lg Korup?? duit rakyat pun PR x pernah pegang, knp lg Korup?? Tipu la mane2 Parti x Korup..... or ko ni makan duit Korup kot, sbab 2 pmikiran pun korup, x leh beza mane yg baik / buruk....

      Delete
    5. Anon 20:40.. Semua pun korup. BN pun Korup.. PR pun korup. PR nak menang sekarang supaya dapat makan duit korup macam BN. Korup2 BN pun de BR1m. Lancau la kalau PR nak cakap duit BR1m duit rakyat. so kene amik. kalau dah ko betul orang kuat PR. dok sokong PR. takyah la amik duit BN bagi.. Orang PR lagi bodoh...

      Delete
    6. Errr BR1M duit BN??? ok ANON 01:58 yg ni pikir gune Lutut..aku x sokong PR, tp ape krajaan skarang buat myusahkn hidup rakyat... kalau ko bgaji ciput x bayar cukai tiap2 tahun, x payah ckp org bodoh... Org pikir masa depan.. bukan time dpt BR1M saje...

      Delete
    7. idea tu dr bapak ko ke?

      Delete
  20. bila court cakp krajaan salah itu memang betul

    tp bila court ckp krajaan betul itu belum tentu betul..win win win

    ReplyDelete
  21. salam.
    masg2 ada pndpat msg2 ttg apa2 isu. mcm obe, at least dia ada buat keja umah to support his opinions. yg setuju or x setuju ke xde hal...cuma jgn suka kondem org bila pndpat berlainan. kdg2 kita btl, kdg2 kita salah. Allah yg Maha Mngetahui. pd yg kondem pndpat org, sila la bg back up & ref... baru org leh caya. bual je sapa pn bole. lau benci sgt obe, jgn dtg sini baca...

    apa2 pun, thx obe utk info.

    ReplyDelete
  22. entah..kalau bawah tangan aku pun, ada ISA..aku pukul dan belasah semua tahanan tu dulu..nyusahkan orang saja duk nak bikin huru hara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x bicara tau ka depa salah? cam na klu tetiba polis ko, x da bicara. sapa nk bela ko. fikir. x kena x tau bro. pa salahnya bawak bicara. klu dia tu salah. boleh buktikan. isa ni byk guna utk jaga kepentingan pemerintah ja.

      Delete
    2. elok jugak kalau sumbat masuk ISA lepas itu sauk dulu kepala sama perut dia.bagi insap siket.
      ISA guna untuk jaga kepentingan awam hehe.
      yang mana bising itu ini nak piket bagai, nak pecah belah umat,provok agama,provok kaum, laung sana sini bagi derang masuk ISA.

      BAwak pi mahkamah pun dia dok nyalak itu tak adil,ini tidak adil. Demokrasi terpimpin kan?

      pilihanraaya ada.lagipun PKR menang jugak negeri.tinggal masa nak ke putrajaya je.

      apa mau risau.
      hidup PKR, tegakkan ISA

      Delete
  23. Daripada ramai yg kene ISA, satu je contoh obe bg untuk menyamakan ISA ngan gitmo. pecite.

    ReplyDelete
  24. Obe kau memang hipokrit besar sukahati je kau buat post kadang kadang sokong BN kadang kadang sokong PR. Ini semua agenda kau nak pecah belah masyarakat. Memang layak orang panggil kau Yahudi Melayu. Buat ape saja semata nak hidup. Kau tak peduli kesan apa yang kau buat kat pembaca. saja nak racuni fikiran orang dengan sampah kau. ini belum cerita lagi soal agama. kau ni memang tak takut soal dosa pahala. Ini memang cara yahudi suka lagakan orang, bile dah bergaduh , yahudi yang untung.

    Takpe kau ingat atas dunia ni kau dapat hidup senang atas hasil memperbodohkan orang lain tapi bila tiba masanya kau akan rasa segala ape yang kau buat. Jangan nak menangis masa tu . dah terlambat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan ini aku mengisytiharkan Obefiend sebagai Blog Baron Malaysia setaraf robber baron di Amerika. Mesti kembang giler lubang hidung Ebe ni.

      Delete
  25. Masalahnya sekarang ada rakyat malaysia yang merelakan perasaan patriotik dan nasionalism dipermainkan kerajaan. Bila US guna alasan nak pertahankan diri dari pengganas untuk guna Patriot Act dan Gitmo, korang kutuk. Tapi bila benda macam tu berlaku dekat malaysia, tak kisah pulak.

    ReplyDelete
  26. wahai anon2 bebal y kata wiki x blh dipercayai tu...tgk la kt bahagian pling bwh page tu...kt RUJUKAN....ada link utusan y korg syg n percaya sgt tu!!!!!

    ReplyDelete
  27. Yahudi curik baju perisai Omar r.a.. masuk mahkamah Omar r.a kalah... Islam kata..seseorang tidak bersalah selagi tidak dibicarakan dan dibuktikan bersalah.. Sebab..lepas hukum dunia, hukum akhirat pasti minanti.. jd apa alasan org Islam sokong ISA?? adakah kita lebih pandai dari Tuhan Pencipta Dunia dan segala isi didalamnya

    ReplyDelete
  28. Boooo to those to doesnt read law.. boooooo! Gi khatamkan federal constitution la.. pensetuju isa semua argue mcm pondan tp belagak konon professor law.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pondan macam bapak kau.

      Delete
  29. weh, tade sape ke sini yg ada pengalaman sendiri jadi tahanan ISA? Semua dok canang "ni kawan aku citer laa.." "...kawan aku penah kena tahan ISA.." "...ni pengalaman kawan aku la jadi tahanan ISA..." korang xyah la nak dok canang citer kawan ko tu. Dok komen bukan main lebat. Nak paham entri yg org cuba nak sampaikan x pernah nak paham mcm bodoh.

    ReplyDelete
  30. Member aku bukan lg member. Kne msk isa. Tlg pcaye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas nak pecaya aii.kawan kau pun sama macam ko.
      kaki temberang

      puii

      Delete
  31. FITNAH je ni...

    ReplyDelete
  32. Obe, antar artikel ko ni kat mastika please! Kompem front page.

    ReplyDelete
  33. Ad Hominem

    summary of what a malay's argument is.

    ReplyDelete
  34. Detention without trial adalah bercanggah dengan Islam. Zalim dan kejam. Simple.. Matlamat tak menghalalkan cara. Yang menyalak lebih2 ni kenapa? Tak kena kat sedara mara sendiri boleh la cakap banyak.

    ReplyDelete
  35. obe...cbe ko interview abd malek 2..kn senang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. obe ckap dr abez duet nak interbiew abd malek baek die g honeymood dgn bini die kat israel.

      Delete
  36. memang nadhiirrr!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeff frailo?frailo family?

      Delete
  37. UNDILAH BARISAN NASIONAL. 50 TAHUN MERDEKA JANJI DITEPATI

    ReplyDelete
  38. Quote- BN is the only saviour of ours'. LOL.

    ReplyDelete
  39. Bekas tahanan ISA Malek gagal dalam rayuan

    Thu, Aug 12, 2010Dalam NegeriOleh Fazy SahirPUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini menolak kebenaran rayuan oleh bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)Abdul Malek Hussin dan memerintahkan beliau untuk membayar RM20,000. Permohonan rayuan itu dibuat ekoran Mahkamah Rayuan pada 25 Mac lalu memutuskan mengetepikan  civil suit against the police and the government for wrongful arrest and torture in 1998.Ia sekaligus menyebabkan Abdul Malek hilang ganti rugi RM2.5 juta, seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi tiga tahun lalu.Korum hakim yang bersidang terdiri daripada Tan Sri Dato’ Alauddin Dato’ Mohd Sheriff, Dato’ Bentara Luar Dato’ Hashim Dato’ Yusoff dan Tan Sri Mohd Ghazali Mohd Yusoff.Hakim Dato’ Alauddin mengumumkan perkara itu dan memutuskan untuk menolak rayuan Abd Malek dengan kos dan ia perlu di depositkan ke dalam akaun responden terbabit.Pada Mac 1999, Abd Malek memfailkan saman menuntut ganti rugi RM30juta dengan menamakan ASP Borhan dari Cawangan Khas sebagai defendan pertama, Ketua Polis Negara (pada ketika itu), Tan Sri Rahim Noor serta kerajaan Malaysia sebagai defendan kedua dan ketiga.Di dalam saman itu, beliau mendakwa telah ditumbuk dan disepak termasuk oleh Rahim sehingga tidak sedarkan diri semasa di dalam tahanan selain dipaksa minum air kencing serta didera secara seksual di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL).Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 18 Oktober 2007 lalu kemudian memerintahkan agar dibayar ganti rugi sebanyak RM2.5 juta atas penderaan serta penahanan secara salah selama 57 hari kira-kira sembilan tahun lalu.Keputusan tersebut menjadikan beliau sebagai bekas tahanan ISA pertama yang berjaya di dalam samannya terhadap polis dan kerajaan.Dalam pada itu, Abd Malek yang ditemui diluar mahkamah ternyata kecewa dengan keputusan mahkamah tertinggi itu."Jelas mahkamah tertinggi tidak dapat membuat penilaian yang sepatutnya. Kes ini berkaitan dengan hak demokrasi manusia, namun mahkamah masih mengetepikan hal itu dengan membuat keputusan seperti ini."Disebabkan mahkamah gagal untuk menilai maka  terpulang kepada orang ramai untuk menilai pula," katanya yang merupakan bekas Pengerusi Malaysians for Free and Fair Elections (MAFREL) ditahan sebelum dibebaskan pada 21 November 1998.Peguam bela Abd Malek, R Sivarasa menyifatkan keputusan ini mengejutkan terutama bagi para pencinta Hak Asasi Demokrasi dan Kebebasan."Setelah apa yang dilalui anak guam saya (Abd Malek) mahkamah membuat keputusan untuk menolak kebenarannya untuk merayu."Keputusan ini cukup mengecewakan dan ini dilihat satu kemunduran bagi Mahkamah Persekutuan."Isu ini perlu diselesaikan dan ia tidak patut berlaku. Beliau mangsa ISA ditangkap, ditahan, disoal siasat namun masih tidak diberi pengadilan sewajarnya."Rakyat akan buat keputusan sendiri dan penyelesaian isu ISA dan kezaliman ini hanya boleh ditangani dengan jalan politik," katanya kepada FMT.Malek, 54, ditahan di bawah ISA pada malam 25 September 1998 selepas menghadiri satu demonstrasi di Masjid Negara pada tengahari sebelumnya.Abdul Malek kini merupakan Penyelaras Hal Ehwal Parlimen bagi ibu pejabat parti pembangkang.Turut hadir ke mahkamah Ahli Parlimen Batu Tian Chua, Bendahari Parti Keadilan Rakyat (PKR) William Leong.Malek diwakili peguam Sulaiman Abdullah, R Sivarasa, Edmund Bon dan M. Moganambal manakala semua defendan diwakili Senior Federal Council Amarjeet Singh.

    ReplyDelete
  40. Obe kau memang hipokrit besar sukahati je kau buat post kadang kadang sokong BN kadang kadang sokong PR. Ini semua agenda kau nak pecah belah masyarakat. Memang layak orang panggil kau Yahudi Melayu. Buat ape saja semata nak hidup. Kau tak peduli kesan apa yang kau buat kat pembaca. saja nak racuni fikiran orang dengan sampah kau. ini belum cerita lagi soal agama. kau ni memang tak takut soal dosa pahala. Ini memang cara yahudi suka lagakan orang, bile dah bergaduh , yahudi yang untung.

    Takpe kau ingat atas dunia ni kau dapat hidup senang atas hasil memperbodohkan orang lain tapi bila tiba masanya kau akan rasa segala ape yang kau buat. Jangan nak menangis masa tu . dah terlambat.

    ReplyDelete
  41. Obe kau memang hipokrit besar sukahati je kau buat post kadang kadang sokong BN kadang kadang sokong PR. Ini semua agenda kau nak pecah belah masyarakat. Memang layak orang panggil kau Yahudi Melayu. Buat ape saja semata nak hidup. Kau tak peduli kesan apa yang kau buat kat pembaca. saja nak racuni fikiran orang dengan sampah kau. ini belum cerita lagi soal agama. kau ni memang tak takut soal dosa pahala. Ini memang cara yahudi suka lagakan orang, bile dah bergaduh , yahudi yang untung.

    Takpe kau ingat atas dunia ni kau dapat hidup senang atas hasil memperbodohkan orang lain tapi bila tiba masanya kau akan rasa segala ape yang kau buat. Jangan nak menangis masa tu . dah terlambat.

    ReplyDelete
  42. Obe kau memang hipokrit besar sukahati je kau buat post kadang kadang sokong BN kadang kadang sokong PR. Ini semua agenda kau nak pecah belah masyarakat. Memang layak orang panggil kau Yahudi Melayu. Buat ape saja semata nak hidup. Kau tak peduli kesan apa yang kau buat kat pembaca. saja nak racuni fikiran orang dengan sampah kau. ini belum cerita lagi soal agama. kau ni memang tak takut soal dosa pahala. Ini memang cara yahudi suka lagakan orang, bile dah bergaduh , yahudi yang untung.

    Takpe kau ingat atas dunia ni kau dapat hidup senang atas hasil memperbodohkan orang lain tapi bila tiba masanya kau akan rasa segala ape yang kau buat. Jangan nak menangis masa tu . dah terlambat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pehal ulang sampai 3kali ni?nampak sangat kat sekolah xdengar cikgu cakap ape..

      Delete
  43. AKU TGK MUKE MAMAMT TU MCM PENIPU.ORNG BOLEH TULIS APE DIE NAK,APE DIORG NK CKAP WALAUPUN KEBENARANNYEDIE SORANG YG TAU BETUL KE BOHONG.OPBE BABI.OBE RACIST MCM FUCK

    ReplyDelete
  44. muka Malek ni memang muka keling,nak percaya buat apa?tweet dia pun semua anti kerajaan,mana pernah neutral

    ReplyDelete
  45. sumer yg komen sebelum aku diatas adalah shaiiitoooooooonnnnnnn bangsatttt......hahahahahaha...meh kita gado2 weiii...umno ka..pas ka..pkr ka...dap kaa..mic kaa..mca kaa..gerakan kaa..KITA kaa..JATI kaaa...SUPP kaa..PBS kaaa...meh kita hantammm...wieeeee...dasar BODOH..anjing sesama anjing mnyalak.....bercakaran....DASAR HANJING...sumer marah kerrrr....pegi mamposssssssssss...

    ReplyDelete
  46. Peeergh!!!
    sume kat dalam ni..dia punyer ganas..dia punyer garang cam BABI tunggal!!!
    Ganas tahap dewa maut!

    ReplyDelete
  47. yang kat atas ni bercakap bukan main hebat. nak maki patrick teoh pasal hina Islam pasal apa? jangan nak rendahkan maruah Islam lah. dah tak nak kena hina, dah sama naik bodoh nak lawan balik tu kenapa? you ppl should at least berdoa, biar dia tu dapat hidayah ke, apa ke. bila orang hina Islam, marah. tapi bila duk biar anak bini pakai ketat2, sanggul tinggi2, baju singkat, tak tutup aurat, bersalam dengan bukan muhrim tak de pulak kau nak marah? bukan ke menjatuhkan maruah Islam ke tu? kalau aku tulis macam ni, ada lah yang nak marah. kenapa nak marah perkara yang benar? itu maksudnya hati dah hitam. syaitan dah kuasai salur darah manusia. berfikir pakai nafsu, bukan pakai iman. pastu, mulalah cakap, kalau alim sangat, tak payah nak sibuk kat sini; kau alim sangat ke?; kau ni nabi ke?;. pls, Allah kasi akal, pakai untuk fikir. jangan jadi BODOH SOMBONG. tak boleh nak terima orang cakap.

    ReplyDelete
  48. Jadi beberapa siri tweets dari orang perseorangan dikira reliable source?

    Way to go Obe.

    ReplyDelete
  49. kata-kata dengan hanya bukti berbicara umpama gambar tanpa warna.

    ReplyDelete
  50. when did obe stoop so low to quoted a tweet for an answer?

    ReplyDelete
  51. obe ni barua yahudi. penah kena liwat dgn al-juburi kot. x abes2 cuba nk brain wash budak2 menentang kerajaan dgn fitnah dan persepsi sial ko tuh. wei babi kami tau la hg de "masyukk" wat bnda2 camni. tp xpe sb babi cm ko tggl bape eko je skrg. da xde sape nk jd makanan babi. nk xnk mmg ko babi2 mkn la sesama sndr ye.

    ReplyDelete
  52. http://www.idhamlim.com/2010/03/bekas-tahanan-isa-hilang-ganti-rugi.html

    ReplyDelete
  53. Anak Polis Bukit Aman26 March 2013 at 17:05

    Bapa aku dulu jaga lokap bukit aman...penipu...aku sendiri pnh tgok keadaan lokap bukit aman tu...elok cantik je...bapak aku duduk sembang ngn anwar ibrahim time kene tahan elok je..anwar x kene sentuh pun..

    Bapak aku sampi sekarang sokong anwar ibrahim tetapi dia x pernah ckp anwaribrahim kene pukul..malahbukn main mewah dia kat dlm makanan siap ade org hantar dr luar dr family dia....

    jangan nak menipu sangat..kau bole menipu orang luar tapi x semua org kau bole tipu....


    Pengaruh drama je konon2 teruk sangat...

    ReplyDelete
  54. anak haram malik babi tu jahat sebabtu kena tahan kalau hang baik x kan polis nak tahan bodoh punya daje...yang obe babi bertaraf anak haram yang dilahirkan melalui pungkoq mak dia pulak penjilat tegar Aljubs...jgn anggap pembaca bodoh dan x tahu maklumat tepat la obe babi...sepandai-pandai hang ada lagi org yang pandai dari obe bangsat...hanjing

    ReplyDelete
  55. KAMI MAHUKAN ISA BALIK!!! ISA MENGAMANKAN NEGARA!
    INI SEMUA SALAH PAKATAN!

    ReplyDelete
  56. Xkene batang hidung sendiri blh la bercakap...perkataan tahan tanpe bicare 2 sendiri dh kejam..bayangkn ko tgh lepak minum tgk bola kt mamak tibe2 kenr tangkap masuk isa 1 2 taun tanpe bicare atas maklumat ko mngkin akn bom putrajaya..xke ko rase sperti babi oase 2..msalahnye itu yg trjadi..dn ko ingtt polis malaysia ni xde otak ke..mmg btul polis cekap..utk dpt cekap 2 ko ingt bile soal siasat bile ko ckp sye xsalah drg trus percaye..baik xyah soal siasat hntar watsaap je..bile drg xcaye 2 yg jd adengan jamesbond dlm bilik soal siasat 2..isa x beri pluang ko membela diri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp masalah abd malek ni mase die kene tangkap die tgh minom sambil tengok bla ke????

      Delete
  57. boleh percaya ke orang macam ni. dulu pun dia khianat PAS masuk UMNO sebab ikut Anwar, pastu ikut anwar join PKR pulak. pui! tak boleh pakai.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails